Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se cultivă pătrunjelul?

Cum se cultivă pătrunjelul?
Foto: Frauke Riether, Pixabay.com

Articol de Antena Satelor, 18 Septembrie 2024, 11:33

Plantă originară din sudul Europei si Asia de Vest, pătrunjelul poate fi cultivat atât pentru frunze, cât și pentru rădăcină, însă deja vorbim de varietăți diferite. Cel cultivat pentru frunze poate fi de două tipuri: cu frunze crețe (francez) și cu frunze plate (italian). De la pătrunjelul de rădăcină se consumă atat rădăcina, cât și frunzele. Varietatea cu frunză creață se foloseste și ca plantă ornamentală.

Pătrunjelul este foarte bogat în vitaminele A, C și complexul B, conține: calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, iod și antioxidanți. În plus, este un tonic general și un purificator al organismului.

Pătrunjelul de frunze se consumă în special în stare proaspată, dar își păstrează aroma si sub forma uscată. Pe cat posibil, se va evita fierberea, pentru că astfel scade semnificativ conținutul în vitamina C; la mâncare, se adaugă chiar înainte de servire.

La noi în tară, pătrunjelul se poate cultiva în orice regiune.

Particularităţi biologice

Este o plantă bienală rezistentă la frig și umbră, care în primul an formează rădăcina și frunzele, iar în anul II tulpina florală, de 60-80 cm.

Plantele tinere pot suporta temperaturi de până la – 8 / -10 grade Celsius, iar cele mature rezistă la temperaturi de până la -25 / -28 grade Celsius.

Datorită cerințelor mici față de lumină, se pretează si pentru cultivare în timpul iernii. Se poate cultiva pe orice tip de sol, dar preferă solurile bogate în substanțe nutritive, afânate, ușoare și bogate în humus, cu un pH slab acid–neutru. Pătrunjelul de frunze necesită un conținut mai mare în azot, datorită sistemului foliar mai bogat.

Particularităţi tehnologice

Pătrunjelul nu suportă cultivarea în monocultură, de aceea nu se va semăna de două ori în acelasi loc. Semănatul se face primăvara devreme, într-un sol pregătit în prealabil încă din toamnă.

Semănatul se poate realiza și direct în câmp, la o distanță între rânduri de 25 de cm si la o adâncime de 2-3 cm, începând din luna martie. Germinația semințelor durează destul de mult, chiar și trei-patru săptămani, de aceea se recomandă pre-germinarea semințelor în apă calduță. Cultura se va uda abundent și se va evita uscarea solului. Pătrunjelul se poate semăna și în ghivece sau lădițe. Daca dorim să avem frunze proaspete și în timpul iernii, îl putem cultiva și pe pervazul ferestrei.

Lucrările de îngrijire:

Cea mai importantă lucrare de îngrijire este combaterea buruienilor. Pătrunjelul este sensibil la secetă, de aceea irigarea se va face regulat, pentru a menține solul reavan. La cultura de pătrunjel, cea mai recomandată metodă de irigare este prin picurare. Fertilizarea fazială se aplică în funcție de numărul recoltărilor de frunze. Astfel, se aplică cate o fertilizare pentru fiecare recoltare. Se pot utiliza îngrăsămite complexe NPK sau foliare.

Recoltarea

La pătrunjelul de frunze, recoltarea se poate face eșalonat, pe toata perioada de vegetație. La tăierea frunzelor nu se vor tăia frunzele din interior, pentru a nu împiedica continuarea creșterii.

Toamna în viticultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:53

Toamna în viticultură

În viticultură, anul acesta, după cum se preconizează, din punct de vedere calitativ, recolta de struguri va fi...

Toamna în viticultură
Toamna în agricultură
ABC-ul micului fermier 18 Septembrie 2024, 11:45

Toamna în agricultură

A venit  toamna, frumosul și bogatul anotimp al culegerii roadelor datorate invesțiilor făcute, muncii și efortului...

Toamna în agricultură
Cum punem la murat varza?
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:56

Cum punem la murat varza?

Suntem deja în sezonul când  pieţele sunt deja pline de "troiene" de varză proaspătă, numai bună...

Cum punem la murat varza?
Cum să ne „asortăm” murăturile
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:53

Cum să ne „asortăm” murăturile

Murăturile asortate reprezintă o soluție bună și pentru sezonul rece, când legumele proaspete sunt mai puțin...

Cum să ne „asortăm” murăturile
Compotul și alte bunătăți din prune
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:49

Compotul și alte bunătăți din prune

Pentru prepararea compotului, se folosesc prunele din soiurile „Anna Späth”, „Vânătă...

Compotul și alte bunătăți din prune
Suc de fructe, direct din livadă II
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:41

Suc de fructe, direct din livadă II

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri naturale...

Suc de fructe, direct din livadă II
Suc de fructe, direct din livadă I
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 11:35

Suc de fructe, direct din livadă I

Această oportunitate rezultă în primul rând din obiectivul în sine, acela de a obtine sucuri nutritive,...

Suc de fructe, direct din livadă I
Tot ce vrei să știi despre cătină - V
ABC-ul micului fermier 17 Septembrie 2024, 10:56

Tot ce vrei să știi despre cătină - V

Fructele de cătină trebuie recoltate în stare bine coaptă, iar după recoltare ori prelucrate rapid ori congelate....

Tot ce vrei să știi despre cătină - V