Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Articol de Antena Satelor, 01 Noiembrie 2024, 11:00
Cerinţele faţă de temperatură:
Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zonele favorabile fiind plasate între izotermele: 8,5-11,0 °C.
În perioada înfloririi şi legării, temperatura medie zilnică optimă este de
10°-12°C. Temperaturile, sub sau peste aceste valori, duc la căderea masivă a florilor sau a fructelor abia formate.
În timpul repausului profund (decembrie-ianuarie), prunul este destul de rezistent la ger, suportând temperaturi de -31°C, care nu afectează mugurii floriferi. Temperaturi mai mari de 35-40°C vara produc necroze pe frunze şi fructe.
Cerinţele faţă de apă
Datorită înrădăcinării superficiale şi a transpiraţiei intense prunul are cerinţe mari faţă de apă. Ele sunt satisfăcute în zonele în care cad anual 600-700 l/m2 şi din care cel puţin 200-250 l/m2 în lunile mai, iunie, iulie. În zonele în care precipitaţiile sunt sub aceste valori, producţii mari şi constante se obţin numai în condiţii de irigare.
Cerinţele faţă de apă sunt mai mari la pomii altoiţi pe prun franc, mijlocii la cei altoiţi pe corcoduş şi minime la cei altoiţi pe zarzăr sau piersic. Pe acelaşi portaltoi şi în aceeaşi zonă, soiurile târzii au cerinţe mai mari decât soiurile timpurii.
Pentru prun este dăunător şi excesul de umiditate atât din sol, cât şi din atmosferă. Excesul de apă din sol este mai greu suportat de pomii altoiţi pe zarzăr şi mai uşor de suportat de cei altoiţi pe prun franc.
Ploile reci din timpul înfloririi, împiedică polenizarea şi fecundarea, pot adesea compromite recolta. Umiditatea relativă ridicată a aerului favorizează atacul unor boli criptogamice produse de: Monilia, Xanthomonas, Polystigma.
Cerinţele faţă de lumină
Acestea situează prunul în grupa speciilor cu cerinţe mijlocii. Ele sunt satisfăcute în majoritatea zonelor din ţară.
În zonele nordice şi pe expoziţii nordice, lumina şi implicit căldura devin insuficiente pentru unele soiuri mai exigente la aceşti factori („Nectarina roşie”, „Agen”, „Stanley” etc). În aceste condiţii, pornii devin mai sensibili la ger, produc puţin, iar fructele sunt mai mici, slab colorate, cu un conţinut redus în zaharuri.
Lumina devine insuficientă şi în plantaţiile prea dese sau în coroanele unor soiuri cu capacitate mare de lăstărire, la care porţiunile umbrite se degarnisesc rapid.
Cerinţele faţă de sol
Prunul poate creşte şi rodi bine aproape pe toate tipurile de sol, dacă ceilalţi factori climatici sunt în limite normale; solul trebuie sa fie fertil, aerat, sa aiba un pH optim 5,8-7,2; conţinutul de calciu activ în sol să nu fie mai mare de 10%.