Păstrarea fructelor în stare proaspătă III
Articol de Antena Satelor, 23 Ianuarie 2024, 13:25
Azi continuăm să vorbim despre păstrarea fructelor în stare proaspată la nivelul gospodăriilor/fermelor.
Afinele si Agrisele se vor recolta direct in cosulete sau casolete de plastic si se pastreaza in frigidere la temperatura de 0 grade Celsius și umiditatea de 90%; afinele 3-4 zile, agrișele până la 2-3 săptămâni.
Coacazele se culeg ciorchini intregi, când bobițele au culoarea specifica soiului și se așează în coșulete sau casolete de plastic și apoi în lădițe. Se pot păstra până la 2 săptămâni dacă se țin în frigidere la temp de 0-1 gr C si umidit. 85- 90%.
Murele se vor recolta direct in cosulete sau casolete de plastic (cu max 5 zile inainte de a fi comercializate) si se tin in frigidere la temp de 0-1 gr C si umiditate 85- 90%. Dupa aceasta perioada, incep să fermenteze și își pierd calitățile nutritive.
Zmeura se recolteaza intotdeauna in ziua in care se consumă, prelucrează sau comercializează sau cel mult cu o zi inainte, fiind foarte perisabila. Se face direct in cosulete/casolete/pahare de plastic; daca se recolteaza cu o zi inainte se tin in frigidere la temp de 0 grade C si umiditate 90%.
Capsunii daca se urmareste comercializarea lor, se recolteaza cand sunt pe jumatate copti si se aseaza direct in cosulete sau casolete de plastic si apoi in ladite. Se pot pastra pana la 2 săptămâni daca se tin in frigidere la temp de 0-1 grade C si umiditate 85- 90%. Dupa aceasta perioada pulpa se inmoaie, pierd in greutate si in calitate.
Ciresele si Visinele se vor aseza direct in ladite mici in timpul recoltarii si se pot pastra max.2 sapt daca se tin in frigidere la temp de 0 grade C si umiditate 85- 90%.
Caisele se vor aseza in ladite mici in timpul recoltarii si se pot pastra pana la 2 săptămâni daca se tin in frigidere la temp de 0 grade C si umiditate 90%. In depozitele moderne cu atm controlata se pot pastra si 1 luna.
Piersicile se vor recolta inainte ca pulpa sa se inmoaie, evitand astfel deteriorarea pielitei. Cand fructele au inceput sa se coloreze pe partea opusa coditei, se pot recolta. Nu se recomanda recoltarea lor cd sunt prea verzi pt ca isi pierd calitatile senzoriale. Se vor aseza in ladite prevazute cu cofraje de plastic; se vor depozita in frigidere la temperatura de 0 grade C si umiditatea 90%, putand fi pastrate pana la o 1 luna; in depozitele moderne cu atmosferă controlata se pot pastra si 6-7 sapt.
Nectarinele se vor recolta cd pielita a capatat culoarea de maturitate, dar inainte ca pulpa sa se inmoaie, evitand astfel deteriorarea pielitei. Se vor aseza in ladite prevazute cu cofraje de plastic; se vor depozita in frigidere la temp de 0 grade C si umiditate 90%, putand fi pastrate pana la 2 săptămâni; In depozitele moderne se pot pastra si 4 saptămâni.
Alunele si migdalele - dupa recoltare se vor intinde la soare 4-5 zile sa se usuce bine, apoi se vor pastra in ladite de lemn, saci de hartie sau panza, in spatii cu temp. de 0 grade C si umiditate 75%. Pot fi pastrate ca si nucile, 1 an si jumatate, dacă se respectă condițiile de temperatură și umiditate.