Peste 6% dintre elevii din învățământul profesional din Vrancea renunță la studii
Județul Vrancea se confruntă cu o problemă în educație, rata abandonului școlar în învățământul profesional depășind pragul de 6%.

Articol de Petruț Mazilu, 03 Aprilie 2025, 11:06
Conform datelor oficiale, sute de elevi renunță anual la școală, fie din motive financiare, fie din lipsa de informaţie privind beneficiile învăţământului profesional.
Cu toate acestea, rata de abandon în anul şcolar 2024-2025 este într-o uşoară scădere faţă de anii anteriori, în timp ce în învăţământul primar, gimnazial şi liceal, rata abandonului rămâne constantă, situându-se între 1% şi 2%, conform datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).
Cele mai afectate unităţi de învăţâmânt sunt şcolile gimnaziale Homocea şi Tâmboeşti, unde rata abandonului şcolar depăşeşte 15%, urmate de Colegiul Tehnic 'Gheorghe Balş' din Adjud, cu o rată de aproape 10%.
Printre principalele cauze ale abandonului şcolar se numără situaţia financiară precară a familiilor, lipsa de informaţie privind beneficiile învăţământului profesional şi mentalitatea conform căreia educaţia nu este o prioritate.
Cu toate acestea, învăţământul profesional reprezintă o oportunitate pentru elevii care nu sunt atraşi de studiile teoretice.
Conform noului Regulament de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ din 2024, abandonul şcolar este definit ca situaţia în care un elev acumulează absenţe nemotivate timp de doi ani şcolari succesivi, moment în care este radiat din evidenţele şcolare.
Cu toate acestea, elevii aflaţi în această situaţie pot fi reînscrişi, la cerere, în clasa în care şi-au întrerupt studiile.
În acelaşi timp, în situaţie de risc de abandon se află cei care absentează la cel puţin 75% din orele de curs.