Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tehnologii agroecologice de cultivare a terenurilor

Tehnologii agroecologice de cultivare a terenurilor
Foto: Jing, Pixabay

Articol de Antena Satelor, 16 Septembrie 2024, 13:38

Tehnologiile ecologice de cultivare a terenurilor îmbină metodele tradiţionale de cultivare cu mijloacele moderne de înaltă tehnicitate şi conţin următoarele componente:

- Asolamentul şi rotaţia culturilor,

- Lucrările solului,

- Fertilizarea şi irigarea,

- Sămânţa şi semănatul (plantatul),

- Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor,

- Recoltarea.

Tehnologiile agroecologice prezintă următoarele caracteristici:

- Sămânţa şi materialul de plantat sunt certificate ecologic (se produc fie în ferma proprie, fie în ferme şi societăţi ecologice specializate, certificate şi controlate);

- Nutriţia plantelor este ecologică, naturală şi este biodegradabilă;

- Efectele tehnologiilor ecologice sunt multiple, de lungă durată;

- Prelucrarea produselor agricole ecologice se face mecanic, fizic sau biologic, cu menţinerea calităţii şi, pe cât posibil, a integrităţii structurale a produselor agricole, în condiţii ireproşabile de igienă;

- Materiile prime, ingredientele şi aditivii folosiţi în procesul de prelucrare sunt certifi­caţi ecologic;

- Produsele agricole şi agroindustriale ecologice se depozitează separat de produse­le ne-ecologice;

- Ambalajul produselor ecologice este din materiale biodegradabile, care nu conta­minează nici produsele şi nici mediul înconjurător;

- Transportul produselor ecologice se face cu minim de pierderi şi pe distanţe mici;

- Produsele ecologice sunt etichetate şi însoţite de un document pe care scrie denumirea produsului, numele şi adresa persoanei sau a companiei producătoare, denumirea firmei ce a făcut certificarea, metodele de producere sau de prelucrare şi menţiunea „Produs certificat ecologic”. Pe etichetă se înscrie, de asemenea, compoz­iţia produsului, inclusiv ingredientele şi aditivii, precum şi termenul de valabilitate.

Asolamentul culturilor

Asolamentul şi rotaţia sunt cele mai eficiente metode deoarece au efecte pozitive multiple şi durabile, a căror valoare nu poate fi înlocuită prin nici o altă măsură, chiar dacă solul şi ceilalţi factori de vegetaţie sunt optimi.

Prin asolament se înţelege împărţirea terenurilor cultivate în parcele şi sta­bilirea modului de folosinţă a acestora. Forma optimă a parcelelor este cea dreptunghiulară sau de trapez dreptunghic, iar raportul dintre laturile lungi şi cele scurte este de ½ sau 1/3. De asemenea, pe terenurile cu pante mai mari de 5%, parcelele trebuie orientate obligatoriu cu latura lungă pe direcţia curbelor de nivel. Aşadar, unităţile agricole ecologice au terenul parcelat, respectiv organizat în asolamente.

Asolamentului are efecte favorabile asupra calităţii mediului înconjurător influenţand următorii parametri:

- biodiversitatea;

- structura şi funcţiile peisajului agricol;

- modul de folosinţa a terenului;

- eficienţa lucrărilor agricole - creează condiţii optime de aplicare diferenţiată, pe fiecare parcelă, a lucrărilor agricole,

- diversificarea producţiei - contribuie direct la obţinerea de produse agricole şi alimentare diversificate şi la diversificarea activităţilor economice locale şi zonale.

Păstrarea merelor în stare proaspătă
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:36

Păstrarea merelor în stare proaspătă

Abundența de mere recoltate acum toamna impune următoarele măsuri: o parte din recoltă ajunge pentru consum imediat, o...

Păstrarea merelor în stare proaspătă
Sucuri din afine
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:31

Sucuri din afine

Abundenţa de afine recoltate în anotimpul roadelor este  o oportunitate de a le procesa în sucuri nutritive,...

Sucuri din afine
Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:26

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor

Ardeii grași, ardeiul Kapia, gogoșarii se culeg toamna înainte de a fi atinși de brumă; se aleg numai cei nevătămați și...

Bune practici gospodărești pentru păstrarea legumelor
Păstrarea legumelor în anotimpul rece
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:20

Păstrarea legumelor în anotimpul rece

     În funcție de rezistența lor la păstrare, legumele sunt clasificate în trei categorii,:...

Păstrarea legumelor în anotimpul rece
Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:13

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor

Fructele și legumele trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea fi depozitate pentru iarnă, pentru a...

Pastrarea peste iarnă a legumelor și fructelor
Conservarea fructelor prin congelare
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:04

Conservarea fructelor prin congelare

Toamna, abundenţă de fructe după recoltare: o parte merg la consum, o parte la procesare şi o parte la conservare. Congelarea...

Conservarea fructelor prin congelare
Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 11:00

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II

Cerinţele faţă de temperatură: Prunul are faţă de temperatură cerinţe mijlocii, zo­nele favorabile fiind plasate...

Înfiinţarea plantaţiei de prun - II
Înfiinţarea plantaţiei de prun
ABC-ul micului fermier 01 Noiembrie 2024, 10:56

Înfiinţarea plantaţiei de prun

În țara noastră, prunul  se poate spune că și-a găsit o a doua patrie, ocupând o foarte mare pondere; are o...

Înfiinţarea plantaţiei de prun