Atenție la mierea falsificată!
Despre valoarea nutrițională și terapeutică a acestui aliment am auzit cu toții. Este important însă să consumăm produsul natural, așa cum este el recoltat din stupină, nu ‟îmbogățit″ cu diverse zaharuri sau te miri ce alte adaosuri.
09 Iunie 2015, 08:52
Invitați în emsiunea ‟Fermier în România″, apicultorii Ion Calotă, din localitatea constănțeană M. Kogâlniceanu și Miron Oprea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Bitrița Năsăud spuneau că pe de o parte, este important pentru consumatori să caute și să cumpere, pe cât posibil, de la producători și târguri organizate, apicultorii să fie corecți și să aducă miere de calitate, chiar dacă asta înseamnă o cantitate mai mică și, deci, mai puțini bani. Dar, pe de altă parte, este necesară și o implicare mai mare a autorităților printr-o legislație mai dură și controale mai dese, care să ajute la îndepărtarea celor care nu respectă nici consumatorii și nici breasla.
Consumatorii au, însă, și ei la îndemână o modalitate simplă de a afla dacă mierea pe care urmează să o cumpere este ceea ce trebuie să fie sau nu. Întoarceți borcanul de miere cu fundul în sus. Dacă mierea este sută la sută naturală se va forma o bulă de aer perfect rotundă care va circula de jos în sus. ‟În funcție de temperatura mediului de depozitare, bula va circula mai repede sau mai încet, dar forma ei va rămâne perfect rotundă″, a completat președintele asociației de profil bistrițene, Miron Oprea.