Atenţionări cu privire la prevenirea pestei porcine africane
Având în vedere evoluţia virusului pestei porcine africane, crescătorii de porcine din Bistriţa-Năsăud trebuie să anunțe imediat când constată modificări în starea de sănătate a animalelor.
30 Iulie 2018, 09:14
Pentru verificarea modului în care se aplică măsurile stabilite în programul pentru prevenirea apariției PPA pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, aprobat prin Hotărârea CLCB nr. 1 și 2 din 2018, s-au constituit echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai instituțiilor care au competențe legale (DSVSA, IPJ, IJJ, ISU, GM, ANAF, DSP), transmite Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.
Controalele se vor efectua pe toată perioada persistenței factorilor de risc al apariției PPA. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.
Conform dispoziţiei Secretarului de Stat şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 553/24.07.2018 privind aplicarea măsurilor specifice pentru prevenirea răspândirii virusului pestei porcine africane, vă comunicăm măsurile de prevenire și împiedicare a răspândirii PPA.
• Pesta Porcină Africană este o boală virală;
• În mod obișnuit este mortală pentru porcii domesticiți și mistreți;
• Nu există vaccin sau tratament pentru această boală;
• Din această cauză provoacă serioase probleme socio-economice în țările afectate;
• Virusul rezistă câteva luni în mediul înconjurător și în cadavre;
• Prepararea sau afumarea cărnii NU distruge virusul;
• Oamenii nu se îmbolnăvesc, dar ajută la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate;
• Semnele clinice ale bolii sunt variabile și nu sunt ușor de recunoscut;
• Animalele afectate pot avea unul sau mai multe semne clinice, după cum urmează:
• Febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare;
• Vomă, diaree, uneori cu sânge;
• Pete roșii-albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și a râtului;
• Tuse și respirație îngreunată;
• Avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranță în mers a purceilor;
• Majoritatea animalelor infectate mor în 10 zile;
• Contaminarea animalelor sănătoase se poate produce în multe feluri:
• Prin contactul direct al porcilor sănătoși cu cei bolnavi;
• Prin hrănirea acestora cu resturi alimentare contaminate;
• Contactul cu materiale contaminate;
• Contactul cu oameni care poartă haine și încălțăminte contaminate;
• Nu deplasați animalele din fermă sau gospodărie;
• Întotdeauna schimbați-vă îmbrăcămintea și încălțămintea atunci când părăsiți ferma sau gospodăria;
• Înaintea de a achiziționa furaje, așternut și porci, asigurați-vă că acestea provin din unități verificate, care au implementat toată măsurile de siguranță pentru a evita pătrunderea virusului;
• Asigurați-vă că porcii din gospodăria dumneavoastră nu intră în contact cu mistreții sau cu porcii din alte gospodării;
• Niciodată să nu hrăniți porcii cu resturi alimentare;
• Evitați creșterea porcilor în padocurile exterioare, în zonele în care evoluează Pesta Porcină Africană;
• Achiziția, transportul cărnii și a preparatelor din carne de porc din zonele infectate pot răspândi virusul;
• Vânătorii și cânii acestora nu trebuie să vină în contact cu porcii domesticiți după vânătoare;
• Fermierii sau vânătorii să nu arunce pe câmp sau în pădure resturi rezultate în urma eviscerării carcaselor de porci domesticiții sau mistreți;
• Nu aruncați resturi alimentare sau gunoi în zonele care pot fi frecventate de mistreți;
• Contactați medicul veterinar dacă găsiți cadavrele de mistreți chiar dacă în zonă NU evoluează PESTA PORCINĂ AFRICANĂ.
Comunicăm faptul că în acest moment NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA) pe raza județului Bistrița-Năsăud.