Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ceea ce ne hrănește nu trebuie să ne facă rău

Mulți dintre noi suntem conștienți de ceea ce avem în farfurie și de modul în care afectează clima.

Ceea ce ne hrănește nu trebuie să ne facă rău
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 03 August 2024, 15:48

Gândiți-vă la acest lucru: aducerea alimentelor la masă generează aproape o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Agricultura este prima sursă de metan, de pierdere a biodiversității și de consum de apă dulce. Dacă ar fi o țară, risipa alimentară ar fi al treilea cel mai mare emițător după Statele Unite și China.

Este o rețetă pentru dezastru, deoarece în fiecare lună se bat recorduri de temperatură.

Dar nu este nimic inevitabil în această privință. Producția de alimente ar putea stoca mai multe gigatone de emisii în păduri și sol decât produce. Un sistem mai echilibrat ar putea contribui la eradicarea foametei într-o lume cu 10 miliarde de oameni. Și, mai important, ar putea sprijini milioane de oameni de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente: agricultori și păstori, lucrători în procesare și transport sau instalatori de echipamente de energie regenerabilă.

Soluțiile sunt accesibile și ușor disponibile, dar au nevoie de mai multă atenție din partea noastră. De exemplu, culturile de orez care sunt inundate doar ocazional pot produce mult mai puțin metan. Îmbinarea copacilor cu terenurile cultivate poate duce la soluri mai sănătoase și la recolte mai diverse și mai hrănitoare, eliminând în același timp dioxidul de carbon din aer.

Este păcat că aceste soluții sunt atât schimbătoare, cât și subfinanțate în mod cronic. Sistemele alimentare continuă să primească o mică parte din cele 260 de miliarde de dolari necesare în fiecare an pentru a reduce emisiile agroalimentare la jumătate până în 2030 și pentru a aduce sectorul pe drumul cel bun pentru a atinge emisii nete zero până în 2050.

Această investiție ar putea produce beneficii de peste patru trilioane de dolari: creșterea randamentului culturilor pentru agricultori, îmbunătățirea sănătății și a veniturilor consumatorilor, conservarea pădurilor și protejarea oamenilor împotriva dezastrelor climatice. În plus, o mare parte din banii necesari există deja. Se întâmplă doar să fie investiți în subvenții agricole, multe dintre acestea fiind risipitoare și dăunătoare pentru mediu.

Acum că cifrele se confirmă, care sunt următorii pași? Noua noastră rețetă pentru o planetă locuibilă, concepută pentru a hrăni lumea fără a depăși limitele Pământului, oferă o cale clară de urmat.

În cadrul acestei noi abordări cuprinzătoare, fiecare țară poate găsi modalități rapide și accesibile de reducere a emisiilor. De exemplu, țările cu venituri ridicate pot reduce cererea consumatorilor de alimente care generează multe emisii, stabilind prețul integral al alimentelor de origine animală prin subvenții reutilizate și promovând opțiuni alimentare durabile.

Țările cu venituri medii, în care creșterea animalelor și despădurirea reprezintă cea mai mare parte a emisiilor, ar putea reduce o treime din totalul emisiilor agroalimentare prin încetinirea despăduririlor și utilizarea mai eficientă a terenurilor cultivate și a pășunilor.

Pentru a finanța toate acestea, guvernele pot pune în aplicare noi măsuri și stimulente și pot mobiliza finanțări concesionale pentru a reduce riscurile de investiții și pentru a încuraja întreprinderile private și investitorii să se implice și să inoveze. Creditele de carbon și comercializarea emisiilor ar putea constitui, de asemenea, o nouă sursă de venit, în special pentru țările cu venituri mici care investesc în protejarea pădurilor lor și se angajează de la început pe calea reducerii emisiilor.

Să fim clari: această tranziție va reuși doar dacă va funcționa pentru oameni. Sistemul agroalimentar generează 1,2 miliarde de locuri de muncă, reprezentând mai mult de o treime din forța de muncă la nivel mondial și generând o proporție foarte mare din veniturile rurale și din economiile naționale. În plus, tranziția către un sistem alimentar net zero poate promova sănătatea și nutriția și poate spori securitatea alimentară, în special pentru țările care suferă cel mai mult din cauza schimbărilor climatice.

Sistemul agroalimentar este o sursă imensă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Națiunile își actualizează în prezent planurile pentru a atinge obiectivul mondial de a împiedica creșterea temperaturii medii globale cu peste 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Prin urmare, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru ca factorii de decizie să facă din sistemele lor alimentare o prioritate pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România
Actualitatea agricola 19 Noiembrie 2024, 11:13

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România

Pesta porcină africană (PPA) continuă să fie un obstacol major pentru dezvoltarea sectorului creșterii porcinelor în România,...

Pesta Porcină Africană: Situația actuală și măsurile necesare pentru industria porcină din România
Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții
Actualitatea agricola 18 Noiembrie 2024, 13:40

Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții

Depopularea familiilor de albine este o provocare majoră pentru apicultorii români, fenomen accentuat în ultimii ani din...

Depopularea familiilor de albine. O problemă cu multiple cauze și soluții
Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2024, 15:51

Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, joi, că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă.

Autoritățile au demarat plățile pentru fermierii afectați de seceta severă
România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE
Actualitatea agricola 13 Noiembrie 2024, 13:31

România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE

Valoarea producţiei agricole a blocului comunitar a scăzut cu 1,5% în 2023, comparativ cu 2022, până la 537,1 miliarde de...

România își menține poziția de producător agricol important, după ce s-a clasat pe locul șapte în UE
Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate
Actualitatea agricola 13 Noiembrie 2024, 13:22

Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate

Peste 5.260 de fermieri vrânceni care au avut culturile afectate au primit despăgubiri pentru suprafeţele calamitate în urma...

Fermierii afectați de secetă au primit compensații pentru terenurile calamitate
Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie
Actualitatea agricola 11 Noiembrie 2024, 10:47

Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie

Numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au crescut la toate speciile de animale şi la păsări în luna septembrie...

Numărul sacrificărilor şi producţia de carne au crescut la toate speciile de animale şi păsări, în septembrie
Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2024, 11:23

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta

Consumatorii trebuie să achiziţioneze produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi să verifice cu atenţie...

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Actualitatea agricola 09 Noiembrie 2024, 14:36

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea...

Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)