Copiii români au participat la Olimpiada Apicolă
Jacques Yves Cousteau spunea că „Fericirea albinei și a delfinului este aceea de a exista. Pentru om fericirea este aceea de a ști toate acestea despre albină și delfin și de a se minuna de ele”.
13 Iulie 2018, 21:06
Fericirea de a ști cât mai multe despre albine... o cunosc și copiii care au participat la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Apicultori (IMYB), care a avut loc la Nerac, Franța (2-6 iulie a.c.)
Cunoscută sub numele de Olimpiada Apicolă, întâlnirea a fost organizată în acest an de Liceul Armand Fallieres, Asociatia Apicolă L`Abeille Gasconne, Primăria Nerac, Consiliul Regional Nouvelle Aquitaine, Consilul Departamental Lot-et-Garonne. Au participat delegații din 28 de țări din Asia și Europa, iar România a fost pentru a cincea oară consecutiv prezentă la eveniment.
Deplasarea tinerilor români la Olimpiada Apicolă a fost este organizată de Federația ROMAPIS, Asociația AFAR Prahova și Uniunea de Ramură a Cooperativelor Apicole, respectiv Cooperativa Agricolă Sf. Ambrozie.
Echipa României a fost compusă din următorii elevi: Popa Patricia Ioana - Școala Gimnazială „Ing. Gheorghe Pănculescu” Vălenii de Munte, Prahova; Stanciu Miruna Elena - Liceul „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte, Prahova; Ștefănescu Diana Ioana - Școala Gimnazială „Cpt. av. Mircea T. Bădulescu”, Buzău. Grupul a fost însoțit de Mirea Ionc - Cooperativa Agricolă Sf. Ambrozie, Prahova; Mirea Valentina - Asociația Fermelor Apicole de Reproducție (AFAR) Prahova.
La competiție au participat 14 echipe cu componență mixtă internațională. Conform regulamentului de concurs, copiii din toate țările participante sunt aleși să facă parte, aleatoriu, din câte o echipă, iar cele din care au făcut parte copiii români au ocupat locurile 8, 12 și 13.
Concursul a constat într-un Test grilă cu 30 de întrebări și în mai multe probe practice: Descăpăcit și extras miere; Recunoaștere utilaj apicol; Asamblare rame în sârme și prindere faguri artificiali; Transvazare; Recunoașterea dăunătorilor albinei; Ansamblare stup; Organizare cuib familie de albine; Recunoaștere parți anatomice ale albinei.
La individual, echipa României s-a clasat cel mai bine la Tehnica de Transvazare, prin Patricia Popa.
Sponsori: Auchan, Apis Blaj, Cooperativa Sf Ambrozie, AFAR Prahova, Ovisan, Mirea I Ion II.