Cuantumul subvenției pentru motorina folosită în agricultură nu va crește
Subvenția pentru motorina folosită în agricultură nu va putea fi majorată, deoarece acum se acordă procentul maxim în conformitate cu directiva europeană, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
28 Martie 2022, 09:37
”Cuantumul pe care îl acordăm fermierilor pentru subvenția la motorină este maxim , și în conformitate cu directiva europeană, astfel că atât îl putem acorda . Poți aloca o subvenție pentru fermieri la diferența de 21 de euro pe tona de litri până la nivelul de acciză pe care fiecare stat membru îl poate acorda. Noi am alocat exact această diferență de 1634 de lei pe tona de motorină utilizată în agricultură. E important când faci plățile pentru fermieri”, a spus Chesnoiu.
Chesnoiu a mai spus că atunci când a preluat Ministerul Agriculturii, în noiembrie 2021, a constatat că nu era achitată acciza la motorină din trimestrul trei 2021, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.
”Am finalizat și am plătit trimestrul IV din 2021, iar la finalizarea primului trimestru din acest an, vom începe plata cererilor pentru primul trimestru. Avem banii în buget. E important să le plătim la timp fermierilor sumele cuvenite. Am preluat Ministerul Agriculturii cu o execuție de 61% și am reușit să finalizăm anul 2021 cu 94% execuție bugetară. Am făcut plăți inclusiv pe 28 decembrie pentru că știu ce înseamnă să le oferi fermierilor banii atunci când au nevoie de ei”, a spus Chesnoiu.
Subvenția unitară la motorină în anul 2022 va fi de 1,630 lei/litru. Suma alocată pentru plăți în anul 2022 este de 309 milioane lei, asigurând astfel achitarea ajutorului de stat determinat la plată și neachitat în anul 2021 de către APIA, precum și plățile aferente anului 2022.
De această schemă de ajutor de stat pot beneficia următoarele categorii:
- producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, Registrul național al exploatațiilor, după caz, care exploatează terenuri agricole şi/sau care dețin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;
- organizațiile de îmbunătățiri funciare şi federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare şi Agenția Națională a Îmbunătățirilor Funciare;
- organismele/organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universitățile, institutele şi stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.
Totodată, de schema de ajutor de stat pot beneficia și persoanele fizice, numai dacă prezintă un angajament care va preciza că în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanțare, aceștia vor prezenta certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului care atestă calitatea de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, potrivit OUG nr. 44/2008.
Foto: pixabay