Tulcea: Porcii din gospodăriile private din şase comune vor fi sacrificaţi săptămâna viitoare
Toate suinele din gospodăriile private din sate situate în şase comune tulcene vor fi sacrificate la începutul săptămânii viitoare.
13 Iulie 2018, 18:41
Decizia a fost luată pentru a limita extinderea focarelor de pestă porcină africană (PPA), a declarat vineri, 13 iulie, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui.
Decizia se va aplica în localităţi din comunele Valea Nucarilor, Beştepe, Mahmudia, Jurilovca, Sarichioi şi Ceamurlia de Jos şi a fost luată în contextul în care focarele de PPA dintr-o comunitate se extind foarte repede, potrivit sursei citate.
"Se vor sacrifica toate suinele din localităţile în care au apărut focare de PPA, pentru a limita posibilitatea extinderii virusului. O asemenea măsură a mai fost aplicată în comunele Maliuc, Somova, Ceatalchioi, Pardina şi Chilia Veche, precum şi în suburbia Tudor Vladimirescu şi în municipiul Tulcea", a precizat prefectul Furdui, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit primarului comunei Somova, Nicolae Coşovei, toate suinele din gospodăriile private din localităţile comunei au fost sacrificate la începutul acestei săptămâni, pentru limitarea extinderii focarelor de PPA. "Au fost puţini porci în gospodăriile private şi niciun tulcean nu s-a împotrivit deciziei medicilor-veterinari", a precizat primarul Coşovei.
PPA activează în România din august 2017, însă numărul focarelor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi tulcene situate pe braţul Chilia al Dunării. Luna trecută, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început procedurile pentru eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic.
Această boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice are o evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc, iar pentru ea nu există vaccin şi nici tratament.
Boala nu este periculoasă pentru oameni, însă oamenii pot reprezenta o sursă de infecţie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate în focare.
Sursa: Agerpres
Sursa foto: bihon.ro