Conturarea unui sistem alimentar global inteligent din punct de vedere climatic
Atingerea multora dintre noile Obiective de Dezvoltare Durabilă depinde de capacitatea de a oferi un sistem alimentar inteligent din punct de vedere climatic.
Articol de Simona Lazăr, 06 August 2023, 06:05
Un nou raport al Băncii Mondiale susține implementarea practicilor agricole care asigură un „triplu câștig”: creșterea productivității, creșterea rezilienței și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Recomandările raportului includ asigurarea accesului la tehnologiile climatice inteligente pentru fermierii săraci, reducerea decalajului de gen și îmbunătățirea utilizării îngrășămintelor și a gestionării deșeurilor.
În septembrie 2015, liderii mondiali ai celor 193 de membri ai Națiunilor Unite au adoptat în mod oficial noile Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), poate cea mai puternică agendă internațională pentru a pune capăt sărăciei globale. ODD-urile urmăresc să abordeze problemele interconectate ale inegalității, foametei și schimbărilor climatice până în 2030.
Atingerea multor ODD-uri se bazează pe capacitatea de a oferi un sistem alimentar inteligent din punct de vedere climatic, care va hrăni o populație în creștere cu alimente nutritive, va oferi mijloace de existență și, de asemenea, va ajuta la administrarea resurselor noastre naturale.
Un nou raport al Băncii Mondiale, Future of Food: Shaping a Climate-Smart Global Food System, examinează modalități de îmbunătățire a productivității și rezilienței sistemului alimentar și de a face din agricultura o parte a soluției la schimbările climatice.
Raportul recomandă implementarea practicilor agricole și de producție alimentară care să asigure un triplu câștig: creșterea productivității, creșterea rezilienței și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) – cei trei piloni care stau la baza agriculturii climatice inteligente (CSA).
Recomandările includ:
Asigurarea accesului fermierilor săraci la tehnologiile existente și noi inteligente din punct de vedere climatic. Aceste tehnologii pot ajuta la reducerea decalajelor de randament și la îmbunătățirea rezistenței.
Reducerea decalajului de gen. Oferirea fermierilor cu resurse și sprijin adecvat va contribui la creșterea randamentelor și la îmbunătățirea securității alimentare.
Reducerea emisiilor de GES prin utilizarea îmbunătățită a îngrășămintelor, irigarea alternativă umedă și uscată a orezului și îmbunătățirea creșterii animalelor și gestionarea deșeurilor.
Conturarea unui sistem alimentar inteligent și climatic se bazează pe un raport anterior, Încheierea sărăciei și foametei până în 2030: o agendă pentru sistemul alimentar global, care a fost publicat în aprilie 2015. Acest document oferă o prezentare generală a acțiunilor cheie pentru a pune capăt foametei răspândite. În raport sunt prezentate trei domenii de interes care pot avea cel mai mare impact: agricultura inteligentă din punct de vedere climatic, o nutriție mai bună și un acces mai puternic la piață pentru fermieri.
Îmbunătățirea performanței agricole globale este esențială pentru abordarea sărăciei și a insecurității alimentare, deoarece trei sferturi dintre oamenii săraci încă trăiesc în zonele rurale și aproape două treimi dintre oamenii săraci din lume lucrează în agricultură. Banca Mondială continuă să se angajeze să contribuie la construirea unui sistem alimentar inteligent din punct de vedere climatic, care să poată hrăni pe toată lumea, în fiecare zi, peste tot.