Ascultă Radio Antena Satelor Live

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale din UE sprijină modernizarea, competitivitatea și durabilitatea agriculturii. Aceasta favorizează integrarea tehnologiilor digitale și a abordărilor bazate pe date, sporind în același timp bunăstarea comunităților rurale.

Articol de Simona Lazăr, 12 Septembrie 2024, 18:23

Norme și măsuri pentru reglementarea și sprijinirea digitalizării agriculturii și a zonelor rurale.

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale din UE sprijină modernizarea, competitivitatea și durabilitatea agriculturii. Aceasta favorizează integrarea tehnologiilor digitale și a abordărilor bazate pe date, sporind în același timp bunăstarea comunităților rurale.

Digitalizarea include adoptarea tehnologiilor digitale de către fermieri și comunitățile rurale, împreună cu îmbunătățirea accesului la cunoștințe și formare. Aceasta înseamnă, de asemenea, modernizarea sectorului în ceea ce privește infrastructura și guvernanța.

Conferința Agri-Digital

Conferința Agri-Digital a UE a încurajat discuțiile privind progresele, politicile și rolul viitor al digitalizării și al datelor în agricultură și în zonele rurale.

Tranziția digitală

Acest raport al JRC privind tranziția digitală explorează interacțiunea dintre tranziția digitală, politici și reziliența sectorului agricol și a zonelor rurale, în contextul schimbărilor potențial perturbatoare și transformative.

Agricultura și digitalizarea

Digitalizarea este una dintre pietrele de temelie ale priorităților Comisiei Europene. Strategia digitală a UE va oferi oamenilor o nouă generație de tehnologii, inclusiv agricultorilor și comunităților rurale.

Digitalizarea sectorului agricol european va avea un impact transformator atât asupra sectorului agricol al UE, cât și asupra zonelor rurale. Tehnologiile digitale și de date au potențialul de a revoluționa agricultura, ajutând agricultorii să lucreze într-un mod mai eficient și mai durabil.

Prin colectarea și prelucrarea informațiilor, automatizarea tehnologică și robotizarea, acestea pot contribui la o producție agricolă mai durabilă. Ele pot crește eficiența și competitivitatea sectorului agricol, reducând în același timp amprenta sa asupra mediului. De asemenea, tehnologiile digitale pot contribui la dezvoltarea zonelor rurale prin asigurarea unei mai bune accesibilități și conexiuni, în conformitate cu viziunea pe termen lung pentru zonele rurale ale UE.

Tehnologiile digitale pot acționa ca instrumente favorabile pentru toate obiectivele specifice ale politicii agricole comune (PAC), în special pentru obiectivele economice, de mediu, climatice și rurale.

Prin crearea unui mediu propice, Uniunea Europeană lucrează la o digitalizare centrată pe om. Aceasta va reduce decalajul digital dintre zonele urbane și rurale și va permite agricultorilor și comunităților rurale să adopte și să utilizeze în mod eficient tehnologiile digitale.

PAC și digitalizarea

Un obiectiv-cheie al PAC 2023-27 este modernizarea agriculturii și a zonelor rurale prin încurajarea și schimbul de cunoștințe, inovare și digitalizare.

PAC promovează o abordare cuprinzătoare a digitalizării în agricultură și în zonele rurale, nu numai la nivelul exploatațiilor, ci și pentru modernizarea administrației. Pentru prima dată, țările UE au elaborat strategii de digitalizare ca parte a planurilor lor strategice PAC, facilitând avansarea digitalizării în agricultură și în zonele rurale. Aceste strategii sunt adaptate la situația unică a fiecărei țări. Acestea analizează potențialul tehnologiilor digitale de a se alinia la obiectivele specifice și transversale ale PAC și identifică cerințele pentru promovarea adoptării și utilizării durabile a tehnologiilor digitale.

De asemenea, țările UE depun eforturi pentru a găsi beneficii reciproce cu alte instrumente și acțiuni de politică, asigurând o abordare holistică a digitalizării. Pe baza portofoliului de măsuri PAC de care dispun, țările UE promovează în mod strategic digitalizarea, concentrându-se pe domenii critice precum infrastructura, formarea, dezvoltarea competențelor și adoptarea tehnologiilor avansate, inclusiv agricultura de precizie.

Instrumente PAC pentru digitalizare

Investiții, de exemplu pentru banda largă sau instalarea de tehnologii digitale în agricultură, silvicultură și zonele rurale, cum ar fi investițiile în agricultura de precizie, satele inteligente, întreprinderile rurale și infrastructurile de tehnologie a informației și comunicațiilor, cum ar fi banda largă.

Eco-sisteme și angajamente privind climatul agro-mediului pentru sprijinirea tehnologiilor agricole de precizie care optimizează utilizarea inputurilor.

Intervenții sectoriale pentru achiziționarea de tehnologii digitale în orice etapă a lanțului de aprovizionare, inclusiv schimbul de cunoștințe sau monitorizarea calității produselor.

Servicii de consiliere agricolă privind aspectele digitale în agricultură și în zonele rurale, inclusiv utilizarea unui instrument de durabilitate agricolă pentru nutrienți.

Cooperarea în vederea pregătirii și punerii în aplicare a grupurilor operaționale PEI, a dezvoltării locale și a strategiilor privind satele inteligente, astfel cum au fost stabilite de țările UE.

Schimb de cunoștințe și informații: sprijinirea formării în domeniul competențelor digitale, creșterea gradului de conștientizare și a cunoștințelor privind tehnologiile digitale și promovarea schimbului de experiență cu privire la tehnologiile digitale (de exemplu, ferme demonstrative).

În total, peste 274 000 de exploatații agricole vor fi sprijinite prin tehnologii agricole digitale pentru a se adapta mai bine la noile evoluții tehnice.

Digitalizarea serviciilor publice

Digitalizarea serviciilor publice a fost o prioritate-cheie în Uniunea Europeană, iar pandemia COVID-19 a accelerat sentimentul de urgență.

Modernizarea punerii în aplicare și a guvernanței PAC vizează creșterea eficienței administrării și monitorizării PAC, reducând în același timp sarcina administrativă pentru beneficiarii finali.

Sistemul integrat de administrare și control servește drept componentă tehnică centrală pentru gestionarea financiară și monitorizarea politicii agricole comune. Cererile de ajutor precompletate online simplifică procesul de solicitare pentru agricultori, reducând complexitatea administrativă și îmbunătățind accesibilitatea mecanismelor de sprijin. În același timp, integrarea imaginilor din satelit și a fotografiilor geoetichetate permite colectarea de date mai precise și mai fiabile.

Strategia europeană privind datele

O cantitate mare de date este generată zilnic de activitățile noastre digitale, inclusiv în sectorul agricol. Acest lucru reprezintă un mare potențial pentru creșterea economică și pentru abordarea provocărilor societale.

Strategia europeană privind datele urmărește să creeze o piață unică pentru date, promovând competitivitatea și suveranitatea datelor. Aceasta va încuraja altruismul datelor, în special în ceea ce privește datele generate de internetul lucrurilor, care este esențial pentru tehnologiile agricole avansate, cum ar fi agricultura de precizie. Directiva privind datele deschise și Legea privind seturile de date de mare valoare sprijină, de asemenea, reutilizarea datelor. Aceste regulamente afectează schimbul de date în agricultură și dezvoltarea unui spațiu comun de date pentru datele agricole.

Un spațiu european comun de date agricole

În strategia europeană pentru date, Comisia Europeană a anunțat că va depune eforturi pentru crearea unui spațiu european comun de date agricole. Acest spațiu de date ar trebui să faciliteze punerea în comun și partajarea de încredere a datelor agricole între părțile interesate private și autoritățile publice.

Oportunități de finanțare

Cercetare, inovare și consolidarea capacităților

UE sprijină cercetarea și inovarea privind transformarea digitală a agriculturii și a zonelor rurale.
Programul Orizont Europa și Programul Europa digitală sunt esențiale pentru furnizarea de soluții digitale inovatoare și, în același timp, pentru abilitarea fermierilor de a utiliza eficient aceste tehnologii. Aceste proiecte și inițiative de cercetare în curs de desfășurare (PDF) constituie în mod colectiv piatra de temelie a tranziției agricole digitale a UE, stimulând durabilitatea, competitivitatea și progresul în acest sector.

Privind în viitor

Cum va influența digitalizarea viața agricultorilor și a comunităților rurale în viitor?
Împreună cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, a fost realizat un studiu prospectiv privind „Implicațiile pe termen lung ale tranziției digitale pentru agricultori și comunitățile rurale” pentru a ne ajuta să elaborăm viziunea pentru tranziția digitală.

Raportul final a fost publicat în cadrul Conferinței Agri-Digital din cadrul Zilelor agroalimentare ale UE din 8 decembrie 2023.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:07

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024

Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.

Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Agricultura in lume 25 Octombrie 2024, 12:48

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9...

Viticultorii germani se confruntă cu o recoltă minimă de struguri, cea mai mică din ultimii ani
Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 23 Octombrie 2024, 17:05

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia

Grecia se confruntă cu o nouă ameninţare epidemiologică serioasă, după ce au fost înregistrate focare de variolă ovină în...

Noua epidemie de variolă ovină se extinde alarmant în Grecia
Agricultura in lume 09 Octombrie 2024, 16:50

Plante ciudate, care par venite din spațiu

Plante cu forme şi fructe bizare, care se deosebesc totodată printr-o varietate de proprietăţi, se regăsesc în colecţia...

Plante ciudate, care par venite din spațiu
Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 26 Septembrie 2024, 13:40

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024

Preţurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară...

Agricultura europeană afectată de scăderi de prețuri în trimestrul doi din 2024
Agricultura in lume 21 Septembrie 2024, 18:51

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni

Comisia Europeană a ascultat cu atenție preocupările exprimate de agricultori și de țările UE și a depus eforturi susținute...

Acțiunile UE pentru a răspunde preocupărilor agricultorilor europeni
Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar