FAO: Anul Internațional al Meiului - 6 motive să readucem meiul în piață
Bogat în moștenire și plin de potențial, meiul este o sursă de hrană durabilă, hrănitoare și subestimată. A fost una dintre primele plante domestice, dar meiul a fost umbrit de alte cereale în ultimele decenii.
Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 11:16
Anul acesta, FAO sărbătorește Anul Internațional al Meiului pentru a ajuta toată lumea să redescopere motivele cu mai multe fațete pentru care această cultură ar trebui să reapară pe piețele noastre și pe mesele noastre.
„Putem fi mici, dar suntem puternici. Creștem acolo unde alții nu pot. Hrănim solurile și ecosistemele și oferim hrană tuturor.
Ce suntem noi?
Mei!”
Meiul cuprinde un grup divers de cereale uscate, cu granule mici, inclusiv coada vulpii, printre altele. Ca și cerealele integrale, meiul este o sursă bună de nutrienți esențiali.
Meiul este cultivat în principal în Asia și Africa, India fiind cel mai mare producător, urmată de Nigeria, Niger și China. Au fost printre primele plante care au fost domesticite și încă servesc ca o cultură de bază tradițională în anumite părți ale Africii Subsahariane și ale Asiei.
Aceste culturi, înrădăcinate în culturi străvechi și tradiții ancestrale, au supraviețuit mult timp condițiilor dure de creștere. Reziliența și adaptabilitatea lor la schimbările climatice oferă oportunități de consolidare a securității alimentare și de stimulare a creșterii economice.
Cu ocazia sărbătoririi Anului Internațional al Meiului 2023, FAO colaborează cu parteneri pentru a debloca marele potențial al meiului ca alimente la prețuri accesibile care pot contribui la diete sănătoase și la un mediu sănătos.
Iată șase motive cheie pentru care meiul merită atenția noastră și un loc pe mesele noastre:
1. Meiul este acolo când alții nu sunt.
Există o populație globală în continuă creștere, care are nevoie de hrană suficientă și sănătoasă în contextul urgențelor climatice și a resurselor naturale epuizate. Meiul poate face parte din soluție. Aceste cereale pot supraviețui condițiilor climatice dure, oferind soluții pentru deficitul de alimente. Deoarece sunt adesea singurele culturi care pot fi recoltate în anotimpurile secetoase, meiul poate fi o sursă vitală de hrană pentru populațiile vulnerabile la insecuritatea alimentară.
Nu numai că meiul furnizează nutrienți esențiali importanți pentru o dietă sănătoasă, ci sunt și rezistenți la climă și necesită intrări minime și întreținere pentru a crește, calități favorabile fermierilor la scară mică.
2. Meiul poate contribui la o alimentație sănătoasă.
Meiul oferă antioxidanți, minerale și proteine. Ca cereale integrale, fiecare soi de mei oferă, de asemenea, diferite tipuri și cantități de fibre, care joacă un rol în reglarea funcției intestinale, a zahărului din sânge și a lipidelor.
În plus, meiul nu conține gluten, având un indice glicemic scăzut, ceea ce îi face o opțiune alimentară excelentă pentru cei cu boală celiacă sau intoleranță la gluten, zahăr din sânge sau diabet. Ele pot fi, de asemenea, o sursă rentabilă de fier. Încorporarea meiului în dietele noastre ne poate oferi alternative hrănitoare și sănătoase la cerealele rafinate obișnuite de pe piața globală. Începeți să explorați câteva rețete de mei, cum ar fi această opțiune de clătite cu mei, pentru a vă reînnoi dieta!
3. Meiul este rezistent la probleme de climă.
Meiul este rezistent la secetă și tolerant la bolile culturilor și dăunătorii, permițându-le să supraviețuiască în condiții climatice nefavorabile.
Deoarece meiul poate fi cultivat cu inputuri și întreținere minime și se poate adapta la șocurile climatice, extinderea producției de mei poate transforma sistemele agroalimentare locale pentru a fi mai eficiente, mai rezistente și mai favorabile. Capacitatea meiului de a crește în soluri sărace și degradate poate oferi, de asemenea, acoperire a solului în zonele aride, reducând degradarea solului și susținând biodiversitatea.
4. Meiul oferă oportunități promițătoare de trai pentru micii fermieri.
Pe măsură ce alte cereale s-au răspândit, preferințele alimentare s-au schimbat și au dus la o scădere a producției și a cererii de mei. Încurajând consumul și producția acestor culturi subutilizate, putem ajuta meiul să recâștige cota de piață și să creeze oportunități suplimentare pentru fermierii mici.
Meiul poate adăuga o mai mare diversitate comerțului global, făcând piețele mai rezistente.
5. Comerțul cu mei poate îmbunătăți diversitatea sistemului alimentar global.
În prezent, meiul reprezintă mai puțin de trei procente din comerțul global cu cereale. Atunci când șocuri bruște afectează piața cerealelor alimentare, meiul poate oferi o alternativă valoroasă la cerealele comercializate în mod obișnuit. Această diversitate adăugată poate îmbunătăți rezistența piețelor comerciale globale și poate atenua dependența noastră de alte cereale.
6. Meiul poate fi folosit în multe moduri inovatoare.
Diversitatea genetică a meiului se pretează la multe aplicații diverse și inovatoare ale meiului în domenii precum terapeutice și farmaceutice. Folosit în mod inovator, meiul oferă oportunități de piață și mai mari pentru comerțul regional și internațional.
„Acesta este anul nostru. Eliberează-ne potențialul și readuce-ne la mesele tale.
Noi suntem puternici. Suntem mei, dar nu o putem face singuri.”
Sursa: https://www.fao.org/
Foto: Pixabay