Ghidul Solicitantului pentru primele măsuri de finanţare prin PNDR 2014 – 2020
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 A.F.I.R. aşteaptă propunerile şi observaţiile fermierilor legate de Ghidul Solicitantului pentru primele măsuri de finanţare.
18 Martie 2015, 10:04
Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile, acordate României prin PNDR 2014 – 2020, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a publicat pe pagina oficială de internet a instituţiei (www.afir.info) versiunile consultative ale Ghidurilor pndrSolicitantului pentru Submăsura 4.1- „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Măsurii 4 „Investiţii în active fizice” şi pentru Submăsura 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Măsurii 6 „Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor”.
„Cei care vor să depună proiecte de investiţii pe una din cele două Submăsuri au acum posibilitatea să verifice, să completeze sau să întocmească documentaţia în baza unor repere clare. Am publicat versiunea consultativă a Ghidurilor Solicitantului pentru cele două submăsuri nu doar pentru a oferi reperele esenţiale de care potenţialii beneficiari au nevoie, ci şi pentru a modifica, la sugestia lor, dacă este cazul, aceste documente. Dacă ghidurile au fost concepute ţinând cont de fişele măsurilor – practic de legislaţia naţională şi europeană, consultarea publică este o formă de „calibrare” a acestor documente ţinând cont de observaţiile pertinente ale viitorilor beneficiari”, a declarat Nicolae Popa, director general adjunct al AFIR.
Astfel, prin intermediul Submăsurii 4.1- „Investiţii în exploataţii agricole”, vor primi sprijin financiar nerambursabil investiţiile pentru creşterea competitivităţii exploataţilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.
Beneficiarii care pot accesa fonduri europene în cadrul acestei submăsuri pot fi fermieri (cu excepţia persoanelor fizice neautorizate), cooperative şi grupuri de producători (constituite în baza legislaţiei naţionale, care deservesc interesele membrilor).
Un obiectiv esenţial pentru acest tip de sprijin îl reprezintă creşterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei şi comercializarea directă a acestora în vederea creării şi promovării lanţurilor alimentare integrate, dar şi respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiţii. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste categorii de beneficiari este de 50% (30% pentru fermele de peste 500.000 SO). De asemenea, precizăm că fondurile europene nerambursabile şi contribuţia de la bugetul de stat pentru anul 2015, aferente Submăsurii 4.1 sunt în valoare de 205.776.952 euro.