Ce face Parlamentul European pentru un mediu digital sigur și competitiv
Articol de Valentin Marin, 22 Martie 2024, 11:58
Parlamentul European dorește ca Europa să respecte cele mai înalte standarde privind serviciile digitale, protecția datelor și securitatea cibernetică, bazate pe drepturile și valorile fundamentale ale UE stabilite în Declarația privind drepturile și principiile digitale.
De aceea, a adoptat poziții în legătură cu stabilirea de principii etice care să ghideze abordarea UE privind transformarea digitală, legătură cu asigurarea respectării depline a drepturilor fundamentale, cum ar fi protecția datelor, dreptul la viață privată, nediscriminarea și egalitatea de gen, precum și a unor principii cum ar fi protecția consumatorilor, neutralitatea tehnologică, credibilitatea și caracterul incluziv al internetului.
Parlamentul a solicitat ca drepturile utilizatorilor să fie protejate mai bine în mediul online, a cerut investiții în competențele digitale, sprijinirea drepturilor lucrătorilor și a sănătății mintale în spațiul de lucru digital și dreptul de a se deconecta, reducerea gradului de dependență a platformelor digitale și lumii virtuale bazate pe valorile și principiile etice ale UE.
De asemenea, Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la prima lege cuprinzătoare din lume pentru reglementarea inteligenței artificiale (IA). Normele stabilesc obligații pentru IA pe baza riscurilor potențiale și a nivelului de impact.