De ce să votăm la europarlamentare?
Articol de Valentin Marin, 03 Ianuarie 2024, 10:42
De ce merită să îți exerciți dreptul de vot
Între 6 și 9 iunie 2024, milioane de europeni vor juca un rol esențial în definirea viitorului democrației europene prin participarea la alegerile europene. Acest moment unic reprezintă o oportunitate colectivă de a influența direcția Uniunii Europene. Importanța votului nu este niciodată de neglijat, fie că este la nivel local, național sau european; este sansa ta de a-ți exprima opiniile cu privire la chestiuni care te privesc.
Folosește-ți votul pentru a transforma lumea în care trăiești
Nu trebuie să uităm câte vieți sunt afectate de rezultatele alegerilor europene. Parlamentul European adoptă legi cu impact la nivel global: de la țări mari la comunități mici, de la întreprinderi puternice la start-up-uri tinere, influențând atât pe plan internațional, cât și local. Legislația Uniunii Europene răspunde unei game variate de preocupări ale cetățenilor, inclusiv mediul, securitatea, migrația, politica socială, drepturile consumatorilor, economia, statul de drept și multe altele. În prezent, orice temă de importanță națională are și o dimensiune europeană. Prin votul tău, vei alege reprezentanții în Parlamentul European, acei oameni care vor modela noile legi și vor influența componența Comisiei Europene. Aceste decizii vor contura nu doar viața ta de zi cu zi, ci și pe cea a multor altora.
Folosește-ți votul pentru a răspunde provocărilor globale
Într-o lume tot mai complexă, instabilă și interconectată, Uniunea Europeană se confruntă cu provocări globale pe care nicio țară membra nu le poate aborda cu succes de una singură. Gestionarea acestor provocări reprezintă o misiune crucială, iar votul tău este instrumentul prin care poți să influențezi direcția pe care o luăm.
Folosește-ți votul pentru a apăra principiile democrației
Democrația nu ar trebui niciodată privită ca un dat. Este o realizare colectivă și o responsabilitate colectivă în care fiecare individ are un rol important. Democrația își are rădăcinile în acțiunile cetățenilor, începând cu votul la alegerile europene. Deciziile luate la nivel european au un impact direct asupra vieților noastre. Neparticiparea noastră nu face altceva decât să slăbească democrația parlamentară europeană și să diminueze însemnătatea valorilor sale. Cu cât mai multe persoane votează, cu atât democrația devine mai robustă.