Parlamentul European - Informații și statistici II
Articol de Valentin Marin, 13 Decembrie 2023, 11:58
Între 23 și 26 mai 2019, 427 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene (UE) au avut ocazia să voteze pentru deputați în Parlamentul European. Aceasta a fost a noua oară când cetățenii UE au putut vota direct pentru factorii de decizie și factorii de decizie care îi vor reprezenta în politica UE. Alegerile europene sunt, prin urmare, unul dintre cele mai importante evenimente din ciclul politic al UE.
Privind în urmă, în timp ce primele alegeri europene au avut loc în urmă cu 44 de ani, în 1979, drumul către organizarea alegerilor europene a fost lung și complex.
Primul pas mare în drumul către alegerile europene directe a fost făcut în septembrie 1976, la 16 ani după ce Parlamentul a prezentat pentru prima dată propuneri pentru alegerile europene, când Consiliul de Miniștri a emis Actul privind alegerea deputaților în Parlamentul European prin vot universal direct.
În ciuda planului Consiliului de a organiza alegeri în 1978, primele alegeri europene directe au avut loc în 1979, deoarece a fost imposibil pentru unele state membre să adopte legile electorale relevante la timp pentru ca alegerile să aibă loc mai devreme. O piatră de hotar în istoria integrării europene a fost atinsă când 180 de milioane de cetățeni europeni au fost chemați să voteze pentru membrii Parlamentului în iunie 1979.
Odată cu introducerea alegerilor europene în 1979, Parlamentul European este primul parlament internațional din lume care reprezintă un sistem democratic bazat pe elementul de participare care permite cea mai mare implicare a cetățenilor în politică. Desfășurate în cicluri de cinci ani în ultimii 44 de ani, alegerile directe au contribuit atât la aprofundarea integrării europene, cât și la consolidarea legitimității UE.
Pe lângă creșterea constantă a competențelor Parlamentului, totuși, prezența la vot la alegerile europene a scăzut constant. În timp ce la alegerile din 1984, prezența la vot, de 61 %, a fost aproape de cea de la primele alegeri, aceasta a scăzut la un minim istoric de 42 % în 2014. La alegerile europene din 2019, prezența la vot, de 51 %, a crescut pentru prima dată de la primele alegeri directe din 1979 și a atins cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani. Cu alte cuvinte, peste 50 % dintre cetățenii UE eligibili să voteze au participat la alegeri, ceea ce a făcut ca acestea să fie cele mai mari alegeri transnaționale organizate vreodată.