Reforma electorală și instituțională la nivelul UE
Articol de Valentin Marin, 05 Aprilie 2024, 11:22
În aprilie 2022, Parlamentul a prezentat o propunere legislativă de revizuire a Legii electorale pentru a alinia normele electorale naționale și a crea o circumscripție paneuropeană. În februarie 2023 au fost propuse opțiuni de vot îmbunătățite pentru cetățenii UE care locuiesc într-o altă țară a UE. În ambele cazuri, Consiliul European trebuie să ia măsuri pentru a transforma propunerile în legislație.
În aprilie 2022, Parlamentul a prezentat o propunere legislativă de revizuire a Legii electorale pentru a alinia normele electorale naționale și a crea o circumscripție paneuropeană.
În februarie 2023 au fost propuse opțiuni de vot îmbunătățite pentru cetățenii UE care locuiesc într-o altă țară a UE. În ambele cazuri, Consiliul European trebuie să ia măsuri pentru a transforma propunerile în legislație.
La nivel institutional, din septembrie 2021, PE a solicitat crearea unui organism de etică independent pentru a îmbunătăți transparența și integritatea în instituțiile UE și a reafirmat această cerere în rezoluția din decembrie 2022. Cu toate acestea, propunerea Comisiei pentru un organism de etică independent pentru instituțiile UE nu a respectat așteptările Parlamentului.
Despre toate aceste reforme a discutat pe larg Robina Cornaciu cu prof.univ.dr. Radu Carp de la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.