Fermierii din Maramureș reînvie tradiția creșterii porcilor de Mangaliţa
Pe vremuri, Mangaliţa era specia de porc pe care o găseai în aproape orice gospodărie din Transilvania. Redescoperită, în ultimul deceniu, rasa Mangalița recâștigă teren în fermele specializate.
27 Februarie 2018, 20:41
În trecut, lăcomia oamenilor i-a fost fatală. Pentru că este relativ mic şi nu are foarte multă grăsime, porcul tradiţional românesc a fost abandonat, în favoarea altor specii mai mari.
Dar odată ce recuperarea tradiţiilor a devenit o modă şi o afacere din care se fac bani frumoşi, gospodarii din Maramureş au redescoperit mangaliţa şi toate bunătăţile preparate din carnea sa.
Pensiunile din Maramureș folosesc sărbătorile pascale şi ca o bună ocazie să promoveze produse din carnea porcului de Mangalița. Cam 30 de fermieri din judeţ au pariat pe revirimentul acestei rase din a cărei carne se obţin nişte cârnaţi speciali.
„Carnea de porc se taie, se condimentează, se lasă o zi la repaos, după care se toacă și se începe umplerea cârnaților. După care urmează trei zile de afumare”, explică Iustin Tîra, inginer în industria alimentară.
La Seini am ajuns într-o gospodărie unde proprietarii deja munceau la preparatul cârnaților de porc-somon, cum mai e numit porcul de Mangaliţa. Separat, gazdele pregătesc ceafă și șuncă de casă condimentate după rețete străvechi. Afacerea familiei a început în anul 1939 şi livrează pieţei 16 sortimente de produse, dintre care cinci sunt atestate.