Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei de afaceri - Plantația de afini

Brașoveanul Nicolae Moldovan a investit 1,15 milioane de euro într-o plantație de afini în comuna Recea care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. Investiția a cuprins împrejmuirea terenului, achiziționarea arbuștilor din pepinieră autorizată, sistemul de irigație ce acoperă întreaga suprafață cultivată, amenajarea drumurilor tehnologice, alimentare cu energie electrică din rețeaua națională și construirea unei clădiri administrative.

25 Martie 2015, 09:13

„Urmând câteva cursuri în pomicultură și marketing, mă ocup cu normă întreagă de această activitate. Experiența mi-am însușit-o pe parcursul implementării proiectului, ajutat fiind și de firma de consultanță la care am apelat. După 15 ani petrecuți în străinătate, m-am întors aici, în Recea, cu dorința de a demara această investiție în locurile mele natale. Astăzi, iată-mă ocupându-mă din ce în ce mai mult de cultura de afini. Întreținerea culturii implică prezență constantă pe întreaga perioadă de creștere și fructificație. Aceasta constă în tunderea culturii în lunile de primăvară și toamnă, conform necesităților plantei. Pasul următor constă în aplicarea îngrășămintelor ecologice prin sistemul de irigație sau foliar, tăierea periodică a vegetației dintre rânduri și îndepărtarea eventualelor buruieni din preajma plantelor. Monitorizarea atentă a dăunătorilor joacă un rol esențial, fie că e vorba de insecte sau rozătoare care influențează negativ buna dezvoltare a plantației. Urmează etape ale analizei solului în vederea stabilirii carențelor hidrico-nutritive și administrarea ulterioară a acestora nu în ultimul rând, îndepărtarea păsărilor care ciugulesc fructele pe toată perioada coacerii și recoltării acestora”, explică Nicolae Moldovan, potrivit presei cu specific agricol.

Culesul se face manual

În ceea ce privește recoltarea, când fructele încep să se coacă, fermierul brașovean apelează la zilieri. Culegerea fructelor se face manual, pe o perioadă de 8 – 10 săptămâni, în funcție de perioada de coacere a fiecărui soi în parte (timpuriu, mediu, târziu). „Valorificarea fructelor o fac în special prin exportul în stare proaspătă.

Intenționez ca în viitor să și procesez o parte din producție. În 2014, prețul pentru un kg de afine s-a situat în jurul valorii de doi euro. Cererea pe această piață a afinelor de cultură este satisfăcătoare, dar incertă pentru viitorul apropiat, din cauza embargourilor internaționale care pot influența și destabiliza puternic prețurile pieței. În ceea ce privește piața de desfacere internă, aceasta este destul de mică, dar promițătoare în cazul în care vom investi mai mult în promovarea acestor fructe plăcute la gust și foarte benefice pentru sănătate, prin conștientizarea, familiarizarea și prezentarea lor publicului larg”, povestește cultivatorul Nicolae Moldovan.

Citeşte continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA

Etichete : reportaj
Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Interviuri si reportaje 07 Noiembrie 2024, 12:19

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Violeta Anghel, vicepreședintele Euro-Montana, Radu-Adrian Rey, a adus în...

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2024, 09:31

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet

În ultimii ani, plantațiile de alun au devenit tot mai atractive pentru fermierii români, aducând câștiguri semnificative...

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2024, 16:31

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori

La doar 23 de ani, Vivien Farcaș din Salonta, județul Bihor, este un exemplu viu al faptului că agricultura modernă poate fi...

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2024, 14:06

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”

Intr-o lume în care tot mai mulți tineri aleg să părăsească țara sau să se mute în marile orașe pentru a-și găsi un trai mai...

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:15

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc

Campania „Tinerii satelor, speranță pentru viitor” continuă cu un invitat special în emisiunea „Viața la țară”, realizata de...

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:08

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României

Agricultura a fost, este și va rămâne inima care dă viață satului românesc, o comoară de tradiții care ne modelează...

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Interviuri si reportaje 16 Octombrie 2024, 14:40

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale

Într-o ediție a emisiunii „Viața la țară”, realizatoarea Violeta Anghel a avut-o ca invitată pe Gabriela Crimschi, o tânără...

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură
Interviuri si reportaje 15 Octombrie 2024, 18:43

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură

Într-un peisaj rural din ce în ce mai pustiit de tinerii care pleacă în căutarea unui viitor mai bun în marile orașe sau în...

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură