Schimbarea la faţă a legumelor
Să fie alb, să fie negru..? Două legume foarte cunoscute nouă îşi schimbă culoarea! Nu, nu e nimic în neregulă, chiar există! Vânăta se face albă, iar roşia se face neagră. Cum este posibilă această transformare? Haideţi să vedem! Vânăta albă este rezultatul muncii unui cercetător roman, Dr. Mihai Tudor, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Vidra, care, în decursul a câţiva ani de zile, a reuşit să schimbe culoarea vinetei obişnuite, rezultând una albă ca laptele.
31 Martie 2014, 10:02
Noul tip de vânată conţine o pulpă mai concentrată decât cea a vinetei tradiţionale şi este perfectă pentru consum, schimbând puţin aspectul farfuriei; de asemenea, este digerată mai uşor şi conţine mai puţină celuloză.
Roşiile negre au fost obţinute de către horticultorii israelieni; oamenii de ştiinţă au încrucişat soiuri obişnuite de roşii cu alte soiuri sălbatice şi au obtinut acest soi de roşie care devine negru la coacere, dar în interior rămâne tot roşu.
Sortimentul a fost numit Black Galaxy. Pigmentul acestei roşii este foarte sensibil şi cu cât roşia este lăsată mai mult la soare, cu atât se înnegreşte mai tare.
S-a demonstrat că roşiile negre au un aport mai mare de vitamina C şi molecule antioxidante decât roşiile obişnuite şi rămân la fel de delicioase şi hrănitoare.
Pentru că nu sunt chiar la fel de dulci ca şi cele obişnuite, roşiile negre se potrivesc mai mult pentru salate, căci capătă o aromă mai puternică şi un gust mai bun.
Deşi beneficiile acestui tip de roşie sunt clare, având aproximativ aceleaşi proprietăţi ca afinele şi strugurii negri şi deşi cererea în restaurantele străine a fost destul de mare, nu s-au găsit suficiente fonduri pentru cultivarea acesteia pe o scară mai largă.