Ascultă Radio Antena Satelor Live

Secretul cărășeanului care a reușit să cultive roșii cu gust la poale de munte

La Rusca Teregova, la poalele muntelui, într-o zonă în care vara vine târziu și stă puțin, există o familie care a făcut o afacere din cultivarea legumelor și, în special, a tomatelor. Mai mult:

24 Septembrie 2018, 07:19

Deși știa că roșiile sunt dependente de soare și căldură, Petru Blaj din Rusca Teregova s-a ambiționat să demonstreze că se poate. În plus, programul pentru tomate l-a convins să își extindă afacerea.

“Văzând piața că e foarte slabă la noi și nu are nimeni roșii cultivate în zonă, am încercat noi primii să vedem cu o să iasă. Având un solariu mic în primul an, apoi am încercat că încă un solariu. După aceea am văzut că s-a dat subvenția asta, am încercat să mărim un pic, să avem un profit mai mare”, spune Petru Blaj.

La Rusca, terenul cultivabil este puțin și sărac, dar cu multă muncă și gunoi de graj a devenit fertil și propice pentru cultivarea legumelor.

“Folosim mai mult bălegar de oaie, de păsări mai puțin că nu sunt ferme mari în zonă să putem aduna și încercăm și stropiri cât mai puțin chimice. Stropim cu un macerat de urzică cu lapte”, explică Petru Blaj.

În zona montană a județului Caraș-Severin aproape că nu mai cultivă nimeni legume pentru a le vinde. Așa că pentru familia Blaj problema pieței s-a rezolvat de la sine. Mai mult chiar, pentru că legumele produse sunt aproape bio, mulți clienți vin direct la producător ca să cumpere.

“Vin de la Domașnea până la Caransebeș. Avem Domașnea unde vindem, Rusca, Teregova, Feneș, Armeniș, Sadova Veche și o parte din Caransebeș, dar direct la client, nu în piață. Ori vin ei ori mergem noi. Zilnic stau băieții, stăm în centru la Rusca și la Domașnea.

Foarte multă lume vine acasă și preferă să le culegem atunci. Dacă nu are gust bun imediat scad vânzările, scade tot, se duce reclama. Dacă ai roșii cu gust, o să ai clienți până-i lumea. N-ai roșii cu gust, o să pierzi tot ce ai”, conchide Petru Blj.

În numai trei ani de la demararea afacerii, Petru Blaj a ajuns să cultive legume pe 1.500 de metri pătrați de solar, iar viitorul îl gândește în două planuri: modernizare și extindere.

Sursa: radiotimisoara.ro

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Interviuri si reportaje 07 Noiembrie 2024, 12:19

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Violeta Anghel, vicepreședintele Euro-Montana, Radu-Adrian Rey, a adus în...

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2024, 09:31

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet

În ultimii ani, plantațiile de alun au devenit tot mai atractive pentru fermierii români, aducând câștiguri semnificative...

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2024, 16:31

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori

La doar 23 de ani, Vivien Farcaș din Salonta, județul Bihor, este un exemplu viu al faptului că agricultura modernă poate fi...

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2024, 14:06

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”

Intr-o lume în care tot mai mulți tineri aleg să părăsească țara sau să se mute în marile orașe pentru a-și găsi un trai mai...

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:15

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc

Campania „Tinerii satelor, speranță pentru viitor” continuă cu un invitat special în emisiunea „Viața la țară”, realizata de...

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:08

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României

Agricultura a fost, este și va rămâne inima care dă viață satului românesc, o comoară de tradiții care ne modelează...

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Interviuri si reportaje 16 Octombrie 2024, 14:40

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale

Într-o ediție a emisiunii „Viața la țară”, realizatoarea Violeta Anghel a avut-o ca invitată pe Gabriela Crimschi, o tânără...

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură
Interviuri si reportaje 15 Octombrie 2024, 18:43

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură

Într-un peisaj rural din ce în ce mai pustiit de tinerii care pleacă în căutarea unui viitor mai bun în marile orașe sau în...

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură