Singura cultură de afin din nord-vestul țării
Culturile de afin sunt o raritate în nord-vestul României unde tradiționale sunt plantațiile de meri, peri, pruni, caiși și piersici, însă există agricultori dispuși să investească în culturi noi și să amenajeze terenuri nefolosite pentru a scoate un minim de profit.
24 Aprilie 2015, 10:00
Ioan Moldovan, economist, în vârstă de 62 de ani, a experimentat cu succes în satul Posta, pe aproape 10 hectare de teren, o cultură de afin care abia la câțiva ani de exploatare începe să producă cu adevărat. Cultura afinului, arbust ce poate fi întâlnit la altitudini de peste 1.000 de metri, e destul de pretențioasă și necesită muncă fizică intensă din momentul plantării până la strângerea recoltei.
Moldovan, împreună cu familia, au investit aproape 300.000 de euro, iar cel mai mare obstacol l-a întâlnit la desfacerea pe piața internă, în timp ce pe piața europeană a trebuit să cedeze în fața jucătorilor consacrați.
Proprietarul culturii de afin a recunoscut că media a fost cea care l-a influențat să înceapă afacerea, dar și un teren moștenit, care de mulți ani nu era folosit așa că s-a gândit să-i dea o întrebuințare.
„Înainte de 2010, grație televiziunii, am urmărit unde erau promovate anumite culturi care se pare, în acel moment, erau foarte rentabile; printre acestea se numărau și afinele (…), am reținut un amănunt: că e nevoie de un sol acid, iar cum soacra mea deținea un teren de 10 ha în satul Posta—Remetea Chioarului, mă gândeam să-l valorific. Mi s-au făcut și oferte pe teren, dar am renunțat și așa a început ideea căutării fondurilor europene.
Erau niște piedici fantastice, iar cei care întocmeau documentația nu îți garantau nimic, deși cofinanțarea o aveam. Până la urmă, m-am hotărât eu și fiul meu să studiez cum se poate înființa o cultură de afin și, ca să fiu sigur de reușită, am respectat tehnologia de lucru exact ca la carte.
„Am investit peste 260.000 de euro într-o plantație de afin, model pentru Maramureș și județele vecine, cred că o asemenea cultură de afin nu mai există în altă parte a Transilvaniei pe modelul implementat de noi. Investiția e apreciabilă și, fiind într-o zonă aridă, a fost nevoie să mai investim într-un lac de acumulare pe 1, 5 ha de teren.