Țuica de Bistrița, un produs recunoscut la nivel național
Ţuica de Bistriţa este recunoscută peste tot în ţară, iar reţeta unei băuturi de calitate o dau, în primul rand, prunele. Prunul de Bistriţa este considerat un excelent soi autofertil.
13 Iulie 2018, 07:51
Fructele sunt de mărime medie, alungite, de culoare bleumarin, cu pulpă foarte dulce şi aromată .
A început deja sezonul fabricării în distilării a ţuicii şi aceasta nu poate avea sub 50 de grade tărie.
În comuna Salva, Ioan Angelini moşteneşte de la familia sa cazane vechi, de aramă, din care face o ţuică cu mărgele de toată fala.
„Ţuica cu mărgele de Salva este o ţuică sută la sută naturală. Această este fabricată în cazane de aramă, din moşi strămoşi, aşa cum este obiceiul la noi. Este marcă înregistrată”, spune Angelini.
Nu vrea să dezvăluie niciun secret legat de procesul de fabricaţie, dar ţine să specifice că „mărgelele fac tăria ţuicii, adică, dacă ţuica este sub 50 grade, nu mai face mărgică, dacă este peste 50 grade, face mărgică”.
Ţuica cu mărgele de la Salva a ajuns în mai toate târgurile cu specific din țară, dar a notat și prezențe benefice în afara țării, de acolo de unde Angelini s-a întors cu anumite colaborări venite din partea unor clienți interesați de produsul românesc. Ultima găselniță a sălăuanului este scoaterea pe piață a unui cognac făcut după o rețetă ținută sub „cheie”.
Procesul de acreditare fiscală durează însă destul de mult, doar pentru produsul Țuică cu Mărgele de la Salva au fost necesari șapte ani, notează corespondentul nostru, Viorel Grosu.
Sursa: Viorel Grosu
Sursa foto: Viorel Grosu