Ascultă Radio Antena Satelor Live

Țuica de Bistrița, un produs recunoscut la nivel național

Ţuica de Bistriţa este recunoscută peste tot în ţară, iar reţeta unei băuturi de calitate o dau, în primul rand, prunele. Prunul de Bistriţa este considerat un excelent soi autofertil.

13 Iulie 2018, 07:51

Fructele sunt de mărime medie, alungite, de culoare bleumarin, cu pulpă foarte dulce şi aromată .
A început deja sezonul fabricării în distilării a ţuicii şi aceasta nu poate avea sub 50 de grade tărie.
În comuna Salva, Ioan Angelini moşteneşte de la familia sa cazane vechi, de aramă, din care face o ţuică cu mărgele de toată fala.
„Ţuica cu mărgele de Salva este o ţuică sută la sută naturală. Această este fabricată în cazane de aramă, din moşi strămoşi, aşa cum este obiceiul la noi. Este marcă înregistrată”, spune Angelini.
Nu vrea să dezvăluie niciun secret legat de procesul de fabricaţie, dar ţine să specifice că „mărgelele fac tăria ţuicii, adică, dacă ţuica este sub 50 grade, nu mai face mărgică, dacă este peste 50 grade, face mărgică”.
Ţuica cu mărgele de la Salva a ajuns în mai toate târgurile cu specific din țară, dar a notat și prezențe benefice în afara țării, de acolo de unde Angelini s-a întors cu anumite colaborări venite din partea unor clienți interesați de produsul românesc. Ultima găselniță a sălăuanului este scoaterea pe piață a unui cognac făcut după o rețetă ținută sub „cheie”.
Procesul de acreditare fiscală durează însă destul de mult, doar pentru produsul Țuică cu Mărgele de la Salva au fost necesari șapte ani, notează corespondentul nostru, Viorel Grosu.

Sursa: Viorel Grosu
Sursa foto: Viorel Grosu

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Interviuri si reportaje 07 Noiembrie 2024, 12:19

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă

În cadrul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Violeta Anghel, vicepreședintele Euro-Montana, Radu-Adrian Rey, a adus în...

Dezvoltarea regiunilor montane din România, între depopulare și speranța reîntoarcerii românilor acasă
Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2024, 09:31

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet

În ultimii ani, plantațiile de alun au devenit tot mai atractive pentru fermierii români, aducând câștiguri semnificative...

Plantațiile de aluni, o afacere în creștere pentru fermierii români. De la provocările agriculturii ecologice la produsele gourmet
Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2024, 16:31

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori

La doar 23 de ani, Vivien Farcaș din Salonta, județul Bihor, este un exemplu viu al faptului că agricultura modernă poate fi...

Vivien Farcaș, tânăra fermieră din Bihor care conduce o fermă modernă și inspiră o nouă generație de agricultori
Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2024, 14:06

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”

Intr-o lume în care tot mai mulți tineri aleg să părăsească țara sau să se mute în marile orașe pentru a-și găsi un trai mai...

Răzvan Dumitrașcu, tânărul fermier din Craiova: „Agricultura este mai mult decât un job, este o pasiune”
Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:15

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc

Campania „Tinerii satelor, speranță pentru viitor” continuă cu un invitat special în emisiunea „Viața la țară”, realizata de...

Tinerii din sate, cheia transformării satului românesc
De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Interviuri si reportaje 18 Octombrie 2024, 16:08

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României

Agricultura a fost, este și va rămâne inima care dă viață satului românesc, o comoară de tradiții care ne modelează...

De la plug la tehnologie: O poveste vie din câmpurile României
Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Interviuri si reportaje 16 Octombrie 2024, 14:40

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale

Într-o ediție a emisiunii „Viața la țară”, realizatoarea Violeta Anghel a avut-o ca invitată pe Gabriela Crimschi, o tânără...

Gabriela Crimschi, povestea unei tinere antreprenoare din Delta Dunării și lupta pentru a menține tradițiile locale
Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură
Interviuri si reportaje 15 Octombrie 2024, 18:43

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură

Într-un peisaj rural din ce în ce mai pustiit de tinerii care pleacă în căutarea unui viitor mai bun în marile orașe sau în...

Tineri antreprenori la sat. Povestea lui Furtoș Marco Diano și succesul său în agricultură