Aricii-sanitari și importanța lor în agricultura ecologică
Agricultorii cu "ștate vechi" în domeniu, cunosc cu siguranță efectul benefic al aricilor, datorat capacității lor "de curățare" a grădinii de dăunători. De aceea, aceștia privesc simpaticele viețuitoare țepoase ca pe niște vecini buni, care îi ajută indirect la curățarea grădinii. Considerați „sanitari“ naturali de neînlocuit de pe lângă ferme și grădini, aricii includ în meniul lor foarte mulți dăunători: cărăbuși, greieri, gândaci de la sol, larve de țânțari, viermi care atacă plantele, melci, omizi. În total, aricii folosesc în alimentație aproximativ 250 de specii de insecte, multe dintre ele dăunătoare pentru plante.
18 Septembrie 2017, 13:16
Mai mult decât atât, din cauza sensibilității lor scăzute la otrăvuri, aricii pot mânca chiar și insecte otrăvitoare, care nu sunt atinse de nimeni altcineva.
Șoarecii intră și ei în aria de curățare a aricilor. Chiar dacă nu sunt într-atât de agili pentru a prinde șoareci, aricii știu foarte bine cum să le găsească cuiburile și să le distrugă.
Așadar, dacă vreți să vă bucurați de rezultatele agriculturii ecologice la cele mai înalte standarde, este bine să adoptați câțiva arici. Dacă îi veți hrăni ca să îi țineți aproape și le veți crea un mediu de viață adecvat, mai ales în timpul iernatului, acesta va deveni prietenul dumneavoastră și vă va scăpa necondiționat de pagubele însemnate, provocate de dăunători.
Trebuie să știți că, în materie de hrană, slăbiciunea aricilor este laptele. Au un simț ascuțit și atunci când vine vremea mulsului se ascund prin colțuri și așteaptă ca pe podea să se verse câteva picături de lapte.
De asemenea, micile ghemuri mișcătoare au nevoie de condiții pentru iernat. Locul unde își au cuibul nu trebuie lăsat în bătaia ninsorilor și a vântului. Acolo se face o doseală improvizată din niște crengi, lemne, strujeni sau frunzele copacilor. Important este să nu le fie stricat adăpostul lor natural.
Ca orice animal care iarna hibernează, aricii trebuie să acumuleze din timp un strat frumos de grăsime. Ar fi bine ca toamna (octombrie, noiembrie) să le aruncați câte ceva de mâncare la distanță, nuci, cereale, fructe.