„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă
Arşiţa a favorizat dezvoltarea ciupercii oidium, care macină viţa-de-vie. Proprietarii plantaţiilor spun că 15 la sută din cele peste 90.000 de hectare din ţară sunt afectate de acest parazit.
Articol de Simona Lazăr, 03 Iulie 2023, 21:11
Boala viţei-de-vie se dezvoltă la temperaturi ridicate şi afectează lăstarul, frunzele, mugurii și chiar strugurii.
Petru Mihov din satul Burlacu, raionul Cahul, are 70 de hectare de viţă-de-vie. În cei 30 de ani de când este fermier, nu s-a mai confruntat cu un nivel atât de înalt al răspândirii ciupercii oidium. În plantaţia lui, doar cinci la sută din viţa-de-vie a fost afectată de oidium, graţie substanţelor chimice pe care le-a folosit la stropire.
„La colegi am auzit că au 70% struguri atacaţi. Anul acesta boala s-a manifestat mai înainte. Luna mai a fost cu temperaturi foarte ridicate şi secetoasă şi el a început să se dezvolte mai înainte şi tratamentele care trebuiau date profilactic s-a întârziat cu 10-12 zile mai devreme”, a spus producătorul agricol, Petru Mihov.
Cel mai grav este că viţa-de-vie afectată de ciupercă nu mai poate fi salvată.
„Cea mai mare problemă la momentul de față este că soiurile care degrabă vor fi recoltate nu putem să facem tratamente chimice, la fiecare produs este un termen de pauză de până la recoltare”, a spus specialistul în protecţia plantelor, Alexandra Braghiş pentru Publika.md.
Cele mai vulnerabile în faţa ciupercii oidium sunt soiurile de masă albe Arcadia, Victoria și Muscat. Dintre cele industriale, mai afectate sunt Chardonnay, Feteasca Albă, Feteasca Regală, Pinot şi Sauvignon.