Calendarul agricol al lunii septembrie
Cea de a noua lună a anului, spetembrie, este una dintre cele mai încărcate pentru agricultori. În prima lună de toamnă ei se concentrează pe recoltat şi pe lucrările agricole de toamnă, pentru ca şi anul care urmează să fie unul bun. Iată care sunt principalele lucrări pe care ei trebuie să le efectueze:
11 Septembrie 2015, 05:27
Agricultură
* se va termina până cel târziu în 15 septembrie semănatul rapiţei de toamnă;
* se condiţionează seminţele de cereale de toamnă şi se face controlul purităţii germinaţiei;
* înainte de arat, terenurile se eliberează de resturile vegetale pentru a se efectua arături de calitate;
* se continuă arăturile de toamnă în aşa fel ca arătura să stea cel puţin două săptămâni să se aşeze până la semănat;
* se pregătesc maşinile de semănat şi se face proba acestora;
* se vor înfiinţa culturile de toamnă pentru masa verde;
* din 15 septembrie se va începe semănatul orzului de toamnă urmat de cel algrâului;
* se recoltează floarea-soarelui, soia, porumbul timpuriu;
* se recoltează primele cantități de sfeclă de zahăr.
Legumicultură
* se continuă recoltatul la tomate, ardei, vinete, castraveți, dovlecei, varză, conopidă, rădăcinoase;
* se seamănă spanacul pentru consumul de primăvară;
* se seamănă soiurile de salată rezistente la iernat (pentru consumul de primăvară);
* se continuă irigatul culturilor de varză, gulii, conopidă şi ţelină;
* se poate începe, la sfârşitul lunii, plantatul la usturoi;
* se fac pregătiri pentru producerea răsadurilor de anul viitor (pământ de ţelină, nisip, turbă, compost, materiale pentru reparat spaţiile protejate).
Viticultură
* se recoltează strugurii de masă şi se continuă apoi cu cei pentru vin;
* se pregătesc spaţiile şi vasele necesare pentru depozitarea vinului;
* se recoltează probe de sol pentru analizele chimice în cazul înfiinţării de noi plantaţii;
* pentru plantările de toamnă se execută fertilizarea de bază şi desfundatul (laadâncime de 60 cm).
Pomicultură
* se recoltează merele şi perele de toamnă;
* se pregătesc spaţiile de depozitare;
* după recoltare, se adună fructele stricate rămase pe pomi şi sub pomi, pentru a nu infecta recolta de anul viitor;
* se culeg nucile, după ce le-a crăpat învelişul verde, se curăţă şi se lasă la uscat;
* se încep pregătirile în vederea plantărilor de toamnă (aprovizionarea cu gunoi de grajd, îngrăşăminte chimice şi substanţe pentru dezinfecţia solului).