Care sunt rasele de vaci crescute în România
De foarte mulți ani românii cresc vaci, rasele românești fiind indispensabile pentru poporul român. Cele două rase autohtone, Sura de stepă și cea de munte (Mocănița), au asigurat forță de muncă, lapte și carne.
19 Iulie 2022, 11:30
Apreciate pentru rusticitatea și rezistența lor, vitele românești, în special "boii cei grași de la câmpie", cum zicea Cantemir, au făcut obiectul exportului în marile târguri și imperii învecinate, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Antena Satelor.
Sura de stepă - provine direct din strămoșul sălbatic Bos Taurus primigenius, înrudită cu alte rase europene (Andaluză, Romagnola, Zamorana, Salers, Podolica).
Totuși, rasa este unicat european, având haplogrupuri genetice înrudite cu tipul "brahman" (Zebu din India), african (Kuri) sau nepalez. Această rasă este întâlnită foarte rar în România și este aproape pe cale de dispariție.
Mocănița este rasa pe care cercetătorii o numesc "rasa de munte de la gurile Dunării și Peninsula Balcanică" și se consideră că a fost adusă în Europa de sciții arieni. Numită "riscă" în Banat, "easă de munte" în Apuseni, derivă foarte probabil din rasa originară sălbatică brahiceră, cu coarne scurte și de talie mai mică.
Bălțata Românească este rasa românească cea mai răspândită, formată din Sura de stepă și vaca elvețiană Simmental. De la rasa autohtonă preia rezistența la intemperii climatice și boli și adaptabilitatea furajeră, iar de la rasa de ameliorare păstrează talia impozantă și producția sporită de lapte.
Bălțata cu Negru Românească - a doua cea mai răspândită rasă din țară. Însușirile remarcabile de producție de lapte au fost transferate din rasa Holstein Friză din Olanda și America.
Bruna de Maramureș - este o combinație de Sură de stepă, Mocăniță și rasa brună alpină Schwyz. Este rasa de vaci cu cea mai mare durată medie a vieții productive. Este răspândită în principal în județele din zona subcarpatică a Moldovei, Maramureșului, Munteniei și Olteniei. Din 220.000 de capete de Brună, doar 10.000 sunt în ferme mari, iar celelalte exemplare sunt în gospodăriile ţărăneşti.
Roșia Dobrogeană - originară din sudul Basarabiei, nu mai există în stare originară, dar este încrucișată cu alte rase roșii europene - Roșia de stepă, Angler, Shorthorn, Roșie daneză, Roșie Brună Letonă, Roșie estoniană.
Pinzgău de Transilvania cu variațiunea pe negru, vaca de Dorna - rasă autohtonă de munte (Mocănița) altoită cu Pinzgau austriac. E pe cale de dispariție, dar e cea mai adaptată la altitudini ridicate ale zonei de munte, în special în Apuseni și Bucovina.
Foto: Viorel Grosu