Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ce este agricultura animală și cum afectează ea încălzirea globală?

Este o experiență obișnuită să mergi la magazinul alimentar, să te aprovizionezi cu produsele tale preferate și să nu te gândești nici o clipă de unde provin toate acestea.

Ce este agricultura animală și cum afectează ea încălzirea globală?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 30 Martie 2024, 22:30

Styrofoamul care conține bucăți de carne, pachetele de ouă care înfățișează găini fericite sau cutiile de lapte care pretind beneficiile calciului - sunt concepute pentru a separa aceste produse de originea lor.
Dar să înțelegem de unde provin alimentele noastre este important, mai ales dacă vrem să învățăm cum să votăm cu dolarul nostru și să alegem produse care provoacă cât mai puțin rău. Desigur, există un motiv pentru care nu știm adesea de unde provin alimentele noastre. Imaginea reală a agriculturii animale - care reprezintă o mare parte din totalul alimentelor consumate în economiile dezvoltate, cum ar fi SUA - nu este una foarte frumoasă.

Agricultura include animalele?
Agricultura este practica de cultivare a alimentelor. Agricultura include plante, cum ar fi spanacul și porumbul, și animale, inclusiv oi, vaci, porci și chiar insecte precum albinele! Oamenii practică agricultura de mii de ani, după ce am evoluat de la societăți care erau mai mult nomade, în care hrana era în mare parte adunată din ecosistemele necultivate.
În prezent, agricultura este folosită pentru a produce cea mai mare parte a hranei de pe planetă - și mare parte din aceasta include animale.

Ce este agricultura animală?
Spații interioare vaste, slab luminate, fără ferestre. Un miros copleșitor de fecale. Zgomotul roaderelor nesfârșite pe gratii. Abatoare pline de țipete de animale pe moarte.
Aceasta este agricultura animală în SUA, astăzi. De fapt, este modul în care sunt crescute 99% din toate animalele pentru hrană în SUA.
Agricultura animală presupune ținerea animalelor ostatice doar pentru ca oamenii să le poată mânca carnea sau secrețiile lor, cum ar fi laptele și ouăle. Animalele sunt dominate și controlate pe tot parcursul vieții lor în aceste ferme industriale, cunoscute și sub numele de Operațiuni de hrănire concentrată a animalelor (CAFO). Ele sunt împiedicate să exploreze lumea și să trăiască în acord cu instinctele și comportamentele lor naturale. În schimb, sunt supuși la diverse torturi care le forțează corpurile să producă cantitatea maximă de produse (și profit) pentru companii, fie că este vorba de ouă, litri de lapte sau mușchi și carne din propriul corp.
Agricultura animală a fost întotdeauna crudă, dar odată cu apariția fermei industriale, practica creșterii, uciderii și consumului de animale este mai plină de probleme ca niciodată.

Cum se numește agricultura animală?
Dacă sunteți confuz de diverșii termeni pe care i-ați auzit pentru a descrie agricultura animală, nu vă faceți griji! Agricultura animală poartă mai multe denumiri, dar există trei denumiri comune care merită cunoscute:

Agricultura intensivă a animalelor
Operațiuni de hrănire concentrată a animalelor (CAFO)
Ferme industriale
Toți acești termeni se referă la același lucru: practica de a închide împreună un număr mare de animale în spații extrem de mici, totul pentru a le exploata corpurile pentru consumul uman. Din păcate, fiecare dintre aceste cuvinte este sinonim cu suferința animalelor, deoarece este imposibil ca vreun animal de fermă să fie fericit într-o fermă industrială.
Practic, aproape toată agricultura de animale din SUA este considerată agricultură intensivă. Asta înseamnă că toate acele produse din magazinul alimentar care par atât de inofensive și care pot fi chiar comercializate și etichetate ca fiind "sănătoase" sunt, de fapt, rezultatul tratamentului teribil și abuziv la care sunt supuse animalele în fermele industriale.
Agricultura intensivă a animalelor nu se limitează la o singură specie sau tip de animal. Dimpotrivă, fiecare animal crescut pentru hrană este adesea victima acestei metode de agricultură crudă și îngrădită.

Puii crescuți în ferme industriale
Imaginați-vă că sunteți o pasăre care nu ar putea zbura niciodată, ale cărei pene sunt uzate de stres. Această condiție este, din păcate, foarte frecventă pentru puii crescuți pentru hrană în SUA și în întreaga lume. Puii sunt supuși creșterii în fabrică din două motive: ouă și carne.
Găinile ouătoare sunt cunoscute sub numele de găini ouătoare. Aceste biete păsări îndură unele dintre cele mai sfâșietoare cruzimi dintre toate animalele de fermă. Majoritatea găinilor ouătoare din SUA sunt închise în cuști de baterie, unde suferă în spații atât de mici încât nici măcar nu-și pot întinde complet aripile.
Puii crescuți pentru carne sunt cunoscuți sub numele de pui de carne. Aceste păsări sunt închise în grajduri pentru pui de carne, care sunt adesea niște magazii murdare, slab luminate, în care se înghesuie mii de păsări - și uneori chiar sute de mii. Puii pentru carne sunt ținuți în viață doar câteva săptămâni înainte de a fi sacrificați. Acest lucru înseamnă că toate acele aripioare de pui, fâșii de piept de pui, nuggets de pui și pui la rotisor provin de la păsări tinere, care, în mod natural, ar fi încă alături de mamele lor dacă nu ar fi crescute pentru carne într-o fermă industrială.

Vaci crescute în ferme industriale
Uitați imaginea vacii fericite pe care ați văzut-o în reclame sau pe cartoanele de lapte. Vacile care produc lapte sunt cunoscute sub numele de vaci de lapte, iar viața pentru ele nu este cu siguranță o zi plină de iarbă pe pășune. Multe vaci de lapte crescute în fabrici își petrec întreaga viață închise în spații închise, unde sunt fecundate cu forța pentru a lacta - ceea ce înseamnă că produc lapte - după ce au născut. Dar dacă credeți că laptele mamei ajunge la vițelul ei, mai gândiți-vă o dată. Vițeii nou-născuți sunt smulși de lângă mamele lor pentru totdeauna la scurt timp după naștere, ceea ce duce adesea la o suferință extremă pentru mamă, care poate striga și plânge zile întregi după aceea, și, bineînțeles, pentru vițelul care are nevoie de mama sa.
Dacă citind aceste rânduri te face să vrei să renunți la lactate, nu ești singurul. Există atât de multe sortimente de lapte, unt, brânzeturi și înghețată fără lapte pe bază de plante care să vă mențină sătulă fără această suferință.
Poți începe aici cu câteva sfaturi simple, și rețete.

Porci crescuți în fabrică
Acele fâșii de șuncă și felii de șuncă pe care poate le savurați la micul dejun provin de la porci, a căror carne se mai numește și carne de porc. Fermele industriale de porci, numite uneori ferme de porci, folosesc unele dintre cele mai dure tratamente imaginabile pentru animale - și, la fel ca în cazul vacilor mame, porcii gestanți sunt supuși unora dintre cele mai rele torturi psihologice.
Scroafele, așa cum sunt numite porcii gestanți, sunt forțate să stea în lăzi de gestație, similare cu cuștile de baterie pe care le suportă găinile ouătoare. Aceste lăzi nu sunt cu mult mai mari decât corpul porcului, împiedicându-le chiar să se întoarcă. Forțate să privească în aceeași direcție luni întregi, cu ochii în același loc, împiedicate să se plimbe, să socializeze sau să facă altceva decât să mănânce sau să bea, aceste condiții pot fi atât de insuportabile încât scroafele pot înnebuni încet.

De ce este rea agricultura animalelor?
Până acum, poate că este clar de ce agricultura animală poate fi rea - foarte rea - în special agricultura intensivă. Dar există și mai multe motive pentru care sistemul nostru alimentar industrial are nevoie de o transformare - de la zero.

Confinarea intensă
Denumirea de "operațiune de hrănire concentrată a animalelor" spune cam totul. Fermele industriale dețin cât mai multe animale în cel mai mic spațiu posibil, pentru a maximiza profiturile și a reduce costurile. Animalele sunt mai ușor de manipulat atunci când sunt ținute într-un singur loc. La urma urmei, o găină în cușcă nu poate fugi să-și depună ouăle într-un loc ascuns și sigur așa cum își dorește, și nici un porc gestant nu poate naște în liniște și își poate conduce noua familie departe de răpitorii umani spre siguranță. În plus, spațiul este foarte prețios, deoarece asigurarea unor lucruri precum încălzirea și răcirea pentru fermele industriale costă bani. Păstrarea animalelor într-un spațiu cât mai mic posibil minimizează costurile și controlează producția.

Antibioticele
În fermele industriale, condițiile sunt atât de murdare de excremente de animale și stresante din cauza izolării intens nenaturale și a condițiilor de viață precare, încât sistemul imunitar al animalelor ar fi copleșit. Animalele ar sucomba probabil la boli în câteva săptămâni sau chiar zile. Pentru a combate acest lucru, fermele industriale distribuie cu generozitate antibiotice ca măsură preventivă, adesea începând la scurt timp după nașterea unui animal.
Antibioticele pot fi, de asemenea, administrate pentru a forța corpul animalelor să crească mai repede, ca în cazul puilor de carne. Problema utilizării excesive a antibioticelor, așa cum fac de obicei fermele industriale, este că aceste medicamente ajung în corpul uman, fie prin intermediul oamenilor care consumă produse de origine animală, fie prin consumul de apă contaminată de deșeuri de animale de fermă. Atunci când oamenii sunt expuși în mod continuu la antibiotice, aceste medicamente devin mai puțin utile în combaterea infecțiilor la oameni. Acest lucru duce la riscul de rezistență la antibiotice - una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății cu care se confruntă în prezent lumea.
De fapt, potrivit CDC, rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari provocări globale de sănătate publică din zilele noastre. Utilizarea excesivă de către industrie a antibioticelor non-terapeutice subminează eficacitatea medicamentelor cruciale în medicina umană. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an în întreaga lume din cauza bolilor rezistente la medicamente - suficient pentru a umple 13 stadioane Yankee în fiecare an.

Abuzul asupra animalelor
Un purceluș se naște pe lume. Mama sa este închisă într-o cușcă care o împiedică să se aplece spre nou-născuții săi pentru a-i adulmeca, a-i îngriji sau a-i linge curate. Purcelușul alăptează dintre gratii. Nu va fi niciodată mai aproape de mama sa.
De aici încolo, lucrurile se înrăutățesc pentru purceluș.
Este luat în brațe fără nicio grijă, iar coada îi este tăiată fără niciun calmant. Țipă din cauza șocului. Urechea îi este apoi străpunsă cu o etichetă care o va identifica după un număr de serie - niciodată după un nume. Dacă este suficient de norocoasă să nu fie închisă într-o cutie de gestație, ca mama ei, va fi aruncată într-o incintă sterilă împreună cu frații și surorile ei, fiind forțată să stea pe niște lamele de beton care o vor răni la picioare și îi vor face mersul dureros. Nu există fân. Nu va cunoaște niciodată aerul liber. Va fi trimisă la sacrificare la o vârstă foarte fragedă, unde, sperăm, va fi lăsată inconștientă înainte de a fi ucisă și dezmembrată.
Miliarde de porci îndură astfel de vieți. Iar această cruzime se extinde la atât de multe alte specii - inclusiv la găini și pești - care se confruntă, de asemenea, cu mutilări fără anestezie, cu incinte sterile sau cuști și cu suprimarea tuturor dorințelor. Acesta este un abuz și este chinuitor.

Cum afectează agricultura animală încălzirea globală?
Încălzirea globală, cunoscută și sub numele de criza climatică globală, este grav exacerbată de agricultura animală. Iată cum:

Emisiile de gaze cu efect de seră
Se știe că emisiile de gaze cu efect de seră rețin căldura soarelui în atmosferă, ceea ce duce la încălzirea planetei, ceea ce poate perturba modelele meteorologice normale. Mașinile și avioanele sunt vinovații binecunoscuți pentru emisiile de gaze cu efect de seră, dar știați că și agricultura animală generează volume uriașe? Se pare că agricultura animală contribuie cu aproximativ 14,5% la toate emisiile globale de gaze cu efect de seră - mai mult decât automobilele, avioanele și sectorul transporturilor în general. Și, aceasta este o estimare conservatoare.

Defrișări
În locuri precum pădurea tropicală amazoniană, agricultura animală se numără printre principalele cauze ale defrișărilor. Pădurile sunt arse și defrișate pentru a face loc pășunilor pentru vite. Pădurile sunt, de asemenea, înlocuite cu monoculturi precum porumbul, soia și grâul, care sunt transformate în hrană pentru animalele prinse în fermele industriale. Din cauza acestor două probleme legate de utilizarea terenurilor, agricultura animală provoacă o distrugere masivă a pădurilor rămase în lume.

Poluarea apei
Fermele industriale poluează apa prin volumele enorme de deșeuri bogate în fosfor și azot produse de animale. În unele cazuri, cum ar fi în fermele de porci, excrementele sunt colectate în lagune de deșeuri vaste, în aer liber, care se pot infiltra în apele subterane sau se pot vărsa în râurile sau lacurile adiacente. Această poluare poate provoca înmulțirea algelor, care poate duce la dispariția masivă a peștilor și a altor viețuitoare marine.

Este agricultura animală rea pentru sănătatea umană?
Impactul agriculturii industriale asupra sănătății este adesea ascuns oamenilor care locuiesc în orașe. deoarece aceste instalații industriale sunt situate în zone rurale și, adesea, în zone mai puțin bogate. Pentru cei care au ghinionul de a locui în apropierea fermelor industriale, viața poate fi dificilă sau chiar insuportabilă. Fermele de porci sunt renumite pentru că provoacă un miros îngrozitor care se infiltrează în casele din apropiere, provocând o serie de afecțiuni debilitante, inclusiv dureri de cap și deteriorarea sănătății mintale
Desigur, în cele din urmă, fermele industriale ne afectează pe toți. Scurgerile sale se infiltrează în apa și solul nostru, emisiile sale provoacă schimbări climatice, iar produsele sale conduc la riscuri pentru sănătatea umană, cum ar fi bolile de inimă.

Date și statistici privind agricultura animală
Pentru a crea mai mult spațiu pentru creșterea animalelor, aproximativ șapte terenuri de fotbal sunt defrișate sau arse în fiecare minut.
Cantitatea de deșeuri produse de agricultura animală este de aproximativ 13 ori mai mare decât cea generată de întreaga populație a SUA.
Vacile din întreaga lume produc în mod colectiv aproximativ 150 de miliarde de litri de metan în fiecare zi, ceea ce contribuie direct la schimbările climatice.
Ce puteți face
Acum că știți adevărul despre agricultura animală, puteți contribui la schimbarea acestuia. În fiecare zi, la fiecare masă, puteți alege să eliminați animalele din farfurie în favoarea unor opțiuni delicioase pe bază de plante. Începeți aici.

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Util in Agricultura 08 Noiembrie 2024, 13:21

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură

Sorgul, una dintre plantele recunoscute pentru capacitatea sa de a rezista în condiții climatice extreme, a devenit un...

Sorgul, cultura viitorului. O soluție rezistentă la secetă și cu utilizări variate în agricultură
Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Util in Agricultura 07 Noiembrie 2024, 16:15

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri la cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare,...

Umiditatea solului, la valorile potrivite pentru culturile de grâu de toamnă
Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Util in Agricultura 31 Octombrie 2024, 16:04

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară, poate aborda criza climatică și poate proteja biodiversitatea

Revoluția genetică poate sprijini securitatea alimentară
Prognoza agrometeorologică: Toamna aduce condiții optime pentru lucrările agricole, în toată ţara
Util in Agricultura 27 Octombrie 2024, 14:37

Prognoza agrometeorologică: Toamna aduce condiții optime pentru lucrările agricole, în toată ţara

Ritmurile biologice ale plantelor la culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole vor fi în general normale în aproape toate...

Prognoza agrometeorologică: Toamna aduce condiții optime pentru lucrările agricole, în toată ţara
Scanarea culturilor vine în ajutorul micilor fermieri
Util in Agricultura 07 Octombrie 2024, 16:47

Scanarea culturilor vine în ajutorul micilor fermieri

O româncă a reuşit să implementeze o nouă tehnologie în agricultura in Spania, iar producătorii din toată ţara aşteaptă să o...

Scanarea culturilor vine în ajutorul micilor fermieri
Util in Agricultura 05 Octombrie 2024, 16:44

Bioplante medicinale

Cultivarea plantelor medicinale în sistem bio a devenit tot mai interesantă și pentru micii agricultori din România. Cu atât...

Bioplante medicinale
Util in Agricultura 03 Octombrie 2024, 16:42

Recomandări privind pregătirea și îngrijirea animalelor pentru anotimpul rece

Proprietarii de animale și păsări trebuie să cunoască un element esențial și anume, că sănătatea animalelor presupune...

Recomandări privind pregătirea și îngrijirea animalelor pentru anotimpul rece
Oltenia, Muntenia și sudul Transilvaniei, sub amenințarea secetei prelungite
Util in Agricultura 20 Septembrie 2024, 18:55

Oltenia, Muntenia și sudul Transilvaniei, sub amenințarea secetei prelungite

Seceta pedologică se va menţine în următoarele zile în cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi, izolat, în sudul...

Oltenia, Muntenia și sudul Transilvaniei, sub amenințarea secetei prelungite