Conform unui studiu, în cazul în care alături se află câmpuri ecologice, fermele convenționale utilizează mai multe pesticide
Campioni ai agriculturii ecologice au prezentat-o mult timp ca fiind mai prietenoasă cu oamenii și cu pământul. Dar un nou studiu realizat într-un comitat din California a descoperit un efect surprinzător pe măsură ce suprafața lor a crescut: Potrivit cercetătorilor, fermele convenționale din apropiere au aplicat mai multe pesticide, probabil pentru a face față unei amenințări crescute a insectelor la adresa culturilor lor.
Articol de Simona Lazăr, 14 Iunie 2024, 15:33
Ashley Larsen, autorul principal al studiului publicat săptămâna aceasta în revista Science, a declarat că înțelegerea a ceea ce se întâmplă ar putea fi importantă pentru a împiedica fermierii organici și convenționali să își afecteze reciproc operațiunile.
"Ne așteptăm la o creștere a agriculturii ecologice în viitor. Cum ne asigurăm că acest lucru nu provoacă daune neintenționate?", a întrebat Larsen, profesor asociat la Universitatea din California, Santa Barbara.
În schimb, cercetătorii au constatat că, atunci când fermele ecologice erau înconjurate de alte câmpuri ecologice, utilizarea pesticidelor de către acestea scădea, ceea ce, în opinia echipei, s-ar putea datora dependenței lor comune de insecte care sunt inamici naturali ai dăunătorilor agricoli. Fermele ecologice au voie să utilizeze anumite pesticide aprobate, dar de multe ori apelează mai întâi la "gândacii buni" care atacă dăunătorii. "Se pare că gruparea spațială sau concentrarea câmpurilor ecologice ar putea oferi acest beneficiu sau această soluție", a declarat Larsen.
Cercetătorii au analizat 14.000 de câmpuri din comitatul Kern din California pe o perioadă de șapte ani.
Suprafețele agricole ecologice au înregistrat o tendință de creștere din 2000, deși reprezintă încă mai puțin de 1% din totalul terenurilor agricole, potrivit USDA. Pe măsură ce această schimbare are loc, Larsen și echipa sa susțin că menținerea unei separări suficiente între fermele ecologice și cele convenționale ar putea fi benefică pentru ambele.
Dar mulți fermieri, atât convenționali, cât și organici, se opun ideii unor politici care ar putea restricționa locurile în care pot fi utilizate diferite metode. Și unii cercetători externi au afirmat că este nevoie de mai multe studii înainte de a lua în considerare recomandări politice. Aceștia au observat că studiul nu a măsurat tipul sau numărul de insecte din diferitele ferme, ceea ce înseamnă că utilizarea sporită a pesticidelor ar fi putut fi doar o măsură de precauție.
Cu toate acestea, "setul impresionant de date" face ca studiul să fie util pentru a genera întrebări utile privind practicile agricole și pesticidele, a declarat Christian Krupke, care studiază insectele în calitate de profesor de entomologie la Universitatea Purdue și care nu a fost implicat în studiu. Numărul total de insecte este în scădere, un fenomen pe care unii oameni de știință l-au numit " apocalipsa insectelor", dar utilizarea pesticidelor nu este în scădere, a spus el.
Krupke a declarat că cercetarea arată modul în care fermierii convenționali tratează operațiunile organice din apropiere "ca pe un punct focal al potențialelor focare".
David Haviland, un entomolog de la Universitatea din California care, de asemenea, nu a fost implicat în studiu, a fost de acord. El a descris lupta din comitatul Kern pentru a controla tăișul cu aripi sticloase, care infestează livezile de citrice și poate introduce boli devastatoare ale plantelor în struguri, migdale și alte culturi. Haviland a afirmat că hărțile regionale prezintă clar fermele ecologice drept "aceste puncte fierbinți mari, incredibile, unde există un număr masiv de dăunători". În consecință, agricultorii convenționali de alături trebuie să își sporească utilizarea pesticidelor, a spus el.
Yichao Rui, agroecolog la Purdue, a declarat că acest tip de reacție a fermierilor nu se datorează întotdeauna unei creșteri reale a dăunătorilor; uneori, este doar pentru "liniștea sufletească". Iar Katy Rogers, care administrează o fermă ecologică în apropiere de Indianapolis, a declarat că, în multe cazuri, este o concepție greșită că fermierii ecologici găzduiesc infestări masive de dăunători.
"Nu încurajăm populațiile de insecte dăunătoare în majoritatea fermelor ecologice, într-o fermă bine gestionată", a spus ea. "Pur și simplu le combatem mai întâi cu alte instrumente. Pentru că insectele dăunătoare tot mi-ar distruge recolta."
Rui a declarat că investigarea consecințelor agriculturii ecologice asupra mediului este un obiectiv demn de urmat și că atât fermele ecologice, cât și cele convenționale au loc de îmbunătățiri. Dar el crede că analizând doar utilizarea pesticidelor nu se iau în considerare factori precum sănătatea umană, calitatea aerului și a apei și diversitatea ecosistemelor, care pot fi afectate de diferite metode agricole.
"Trebuie să avem o evaluare holistică ... a beneficiilor și a compromisurilor tuturor acestor practici agricole", a spus el.
Brad Wetli, un fermier din Indiana care cultivă cereale în mod convențional, a declarat că nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește controlul dăunătorilor de când vecinul său a trecut la agricultura ecologică acum patru ani. El crede că este posibil ca fermierii să aplice mai repede mai multe pesticide la culturile de mare valoare, cum ar fi fructele, legumele și nucile din California, în timp ce culturile în linie pe care le cultivă el, cum ar fi porumbul și fasolea, nu valorează atât de mult pe hectar, astfel încât ar fi nevoie de o schimbare mai mare a numărului de insecte pe care le-a observat la ferma sa înainte de a apela la mai multe spray-uri.
Wetli a fost mai preocupat de gestionarea solului. Are grijă să planteze culturi de acoperire și s-a străduit să reducă lucrările solului, care pot cauza eroziunea solului și contaminarea cursurilor de apă, și a declarat că agricultura ecologică implică uneori și lucrări de cultivare.
Între timp, agricultorii ecologici și-au exprimat îngrijorarea că studiul abordează efectele fermelor ecologice asupra celor convenționale, dar nu și invers. De exemplu, aceștia își pot pierde certificarea pentru o perioadă de până la trei ani dacă un material interzis este aplicat pe câmpurile lor, chiar și accidental, conform USDA.
Walter Goldstein, un cultivator de porumb din Wisconsin care produce atât semințe ecologice, cât și neecologice, a crescut lucrând la o fermă ecologică în mijlocul celor convenționale și încă își amintește de deriva pesticidelor.
"Există niște mirosuri foarte ciudate", a spus el. "Mirosuri chimice. Miros ca de fabrică".
Jay Shipman, care deține o fermă ecologică în comitatul Kern, în apropierea unei alte ferme ecologice mari, a declarat că îi place să cultive alături de cineva cu practici similare "nu doar pentru că este vorba de economie", ci pentru că "așa mănânc eu. Așa vreau să mănânce familia mea". Cu toate acestea, el a adăugat că a crescut în agricultura convențională și înțelege că încercarea de a-i convinge pe fermieri că ar trebui să facă ceva diferit poate fi "greu de schimbat, greu de înghițit".
Rogers, managerul fermei ecologice din Indianapolis, și-a petrecut o mare parte din viață în agricultura convențională și spune că a fost învățată că fermierii ecologici sunt "dușmani". În prezent, este foarte dedicată unei mici ferme ecologice și regenerative conduse de o biserică, care produce legume, stupi și fân.
Rogers a declarat că poate vedea beneficii din gruparea fermelor ecologice, dar crede că divizarea fermierilor organici și convenționali, așa cum au sugerat cercetătorii, ar putea fi "și mai polarizantă".
"La cel mai profund nivel, cu toții administrăm terenuri și cu toții dorim să contribuim", a spus ea.