Creșterea animalelor, în agricultura biodinamică
Agricultura biodinamică este cu un pas dincolo de agricultura ecologică. Încearcă să restituie pământului mult mai mult decât ceea ce i se ia atunci când este folosit pentru cultivare sau creșterea animalelor.
Articol de Simona Lazăr, 01 Mai 2023, 10:34
Spre deosebire de agricultura tradițională, agricultura biodinamică se referă mai mult la un mod diferit, mult mai durabil și mai sănătos de a înțelege pământul, oamenii și relația dintre ei atunci când cultivați și îngrijiți pământul.
Creșterea animalelor face parte din cercul care alcătuiește agricultura biodinamică. Toate deșeurile vegetale sunt date ca hrană animalelor, care produc gunoi de grajd, care este folosit pentru compostarea solului, închizând astfel cercul.
În cele ce urmează, vom analiza fiecare dintre factorii care fac esențial să existe animale în agricultura biodinamică și cum să le înțelegem ca elemente vii cu drept de respectare.
Creșterea animalelor în agricultura biodinamică
Pentru agricultura biodinamică, creșterea animalelor se concentrează pe performanța pe tot parcursul vieții, pășunatul, sănătatea și originea animalelor.
Scopul fermierilor este de a crește animalele într-un mod respectuos, în funcție de nevoile lor. Acest lucru este diferit de cel al animalelor crescute în mod convențional, care sunt adesea selectate pentru caracteristici specifice de înaltă performanță, pe baza criteriilor economice.
Fermele biodinamice încearcă, în general, să-și crească propriile efective într-un ritm naturalîn loc să se bazeze pe tehnicile de agricultură industrială. Acest lucru reduce dependența de tipurile de hrană provenite din industria de profil și are ca rezultat animale robuste și rezistente.
Pentru a îmbunătăți bunăstarea animalelor, se pune accent pe rasele polivalente, deoarece îndeplinesc mai multe cerințe decât rasele specializate de înaltă performanță.
Furaje de la fermă
Furajele pentru animale din agricultura biodinamică trebuie să fie produse în aceeași fermă sau în alte ferme biodinamice. Făina furajeră și anumiți aditivi sunt interzise. Medicamentele preventive, cum ar fi antibioticele sau hormonii, trebuie evitate pe cât posibil.
Acest lucru contribuie direct la sustenabilitatea fermelor biodinamice, deoarece acestea nu depind de importurile de furaje și aditivi pentru animalele lor, ci se străduiesc să fie cât mai autosuficiente posibil. De asemenea, înseamnă că nu contribuie la utilizarea excesivă a antibioticelor și la dezvoltarea unor tulpini rezistente de infecții.
Animalele aduc o calitate specifică mediului lor, iar ritmul lor modelează viața fermei. Ele joacă un rol cheie în agricultura biodinamică, furnizând gunoi de grajd, crescând fertilitatea solului și producând preparate biodinamice. Prin urmare, ele sunt o parte centrală a organismului fermei. Utilizarea furajelor de fermă ajută organismul fermei să devină mai autosuficientă.