Cum să faci profit din creşterea păstrăvilor
Ferma piscicolă, una dintre afacerile care pot genera venituri semnificative încă din primul an de activitatea poate produce câştiguri în creştere de la an la an. Păstrăvul este peştele considerat cel mai rentabil a fi crescut în condiţiile climatice din multe zone ale României.
02 Martie 2015, 10:23
Practicată, pentru început, la o scară mică şi cu un minimum de investiţii, această afacere poate produce mari cantităţi de peşte cu o valoare economică ridicată într-un timp relativ scurt, raportat la suprafaţa de teren folosită, potrivit portalului ideideafaceri.manager.ro.
Dat fiind faptul că perioadă dintre realizarea investiţiei şi valorificarea primilor peşti maturi este relative scurtă, cel care mizează pe o astfel de afacere va avea la dispoziţie rapid banii necesari pentru amortizarea investiţiei, pentru promovare susţinută şi pentru creşterea capacităţii de producţie.
Peştele poate fi vândut în pieţele agro-alimentare, în băcanii sau pescarii, către pensiunile din zonă sau chiar la poarta fermei. Pentru realizarea investiţiei într-o fermă piscicolă, se poate apela la fonduri europene nerambursabile.
Pentru instalarea unei păstrăvării, condiţia esenţială este prezenţa unei ape corespunzătoare, din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Această trebuie să conţină oxigen (7mg/litru), să aibă un pH7, fără mult fier. Alimentarea bazinelor de păstrăv trebuie să asigure o primenire totală a apei, de câteva ori pe zi, iar temperatură apei să fie, pentru puiet, de 8-10 grade Celsius, iar pentru păstrăvii în creştere, de 18 grade Celsius.