Gardul din pomi fructiferi - ideea belgiană care prinde contur și în România
Cum ar fi să aveți un gard natural care primăvara să arate ca o "explozie" de flori, iar toamna să-i puteți culege roadele?
13 August 2018, 16:23
Ei bine, încrengătura de pomi fructiferi, care are și rolul de a delimita proprietatea există de mult timp peste hotare, fiind în ultimii ani preluată și de români.
Astfel, cei care îmbrățișează ideea acestui gard natural de origine belgiană obțin mai multe efecte într-unul singur: fructe sănătoase, o oază de verdeață și un gard spectaculos, care încântă privirea oricărui trecător.
Gardul se realizează prin-un sistem de conducere a pomilor fructiferi pe un spalier astfel încât să fie folosită o formă care să asigure și rodul, dar și o imagine de ansamblu foarte plăcută ochiului. Pot fi folosite soiuri identice de pomi sau chiar un amestec de soiuri, pentru a vă bucura de o gamă variată de fructe, cu gusturi și arome diferite.
Acesta este format dintr-un cordon cu două brațe oblice, dispuse în V. Brațele sunt alcătuite din semischelet scurt, ramuri de rod. Astfel, pomii de pe rândurile își încrucișează ramurile, formând romburi. Înălțimea gardului este de 2.5 – 3 m și se pretează pentru soiurile de măr, păr altoit, gutui sau piersic.
Pentru reușita acestui gard este nevoie de un sistem de susținere, compus din spalieri, uniți cu sârme. Forma cea mai bună a pomilor la plantare este cea de vargă, iar cel mai bun moment pentru a începe construcția acestui gard este primăvara.
După plantare, varga se scurtează la doi lăstari puternici, vigurosi la 20-30 cm. Scurtarea ambilor lăstari se face la un mugure exterior.
Gardul va fi pe deplin realizat în aproximativ trei-patru sezoane.