Iarna în livadă. Care sunt prioritățile?
Lucrările care se fac în anotimpul rece în livadă își propun să asigure in parametri optimi cei cinci factori vitali pentru o bună producţie: aer, căldură, lumină, apă şi hrană.
28 Ianuarie 2018, 06:03
Luna ianuarie este una geroasă, cu zăpadă pe sol, dar livezile pregătite din toamnă nu vor avea pierderi, deoarece gerul nu distruge mugurii pomilor din livezile unde s-au realizat tratamentele adecvate. Este vorba in special de aplicarea ingrăşămintelor in toamnă, cum ar fi carbamide, precum şi a celor cu bor, zinc, anhidridă fosforică şi potasiu. Perioada in care alternează zilele calde şi nopţile reci, care poate prelungi repausul, este favorabilă călirii, fiecare avand nevoie de un anumit număr de ore de frig.
La nivelul solului, în toate livezile se continuă aplicarea ingrăşămintelor organice, după regula fertilizării pe 1/3 din suprafaţă in fiecare an. Dacă este posibil, se vor continua arăturile pe rand cu plugul cu palpator, precum şi săpatul in jurul pomilor. Lucrarea ajută la aerisirea solului intrucat rădăcinile lucrează şi iarna in zilele calde. Acolo unde nu s-a făcut din toamnă se aplică manual ingrăşăminte complexe.
In zilele cu temperaturi ridicate şi fără nopţi prea geroase se continuă lucrările de tăieri, de regenerare, de rod, mai ales la speciile măr şi prun. Se respectă la tăierile de rodire principiul treimii: raportul intre grosimea lăstarului şi ax , intre ramuri de gradul doi şi unu trebuie să fie de 1/3. Tăierile se fac numai la cep. La specia măr se elimină la cep lăstarii fără formaţiuni de rod, lăsandu-se nuieluşe şi mlădiţe.
În ce privește pericolul rozătoarelor, trebuie știut că toate speciile pană la varsta de zece ani suferă de atacul acestora. Această problemă poate fi combătută prin invelirea pomilor cu coceni de porumb şi colţare din plastic, precum şi prin badijonarea cu produse repelante. In livezile intensive, cea mai eficientă este insă montarea la fiecare 5 hectare a unui tun ce funcţionează pe baza unei butelii cu propan, care emite din 5 in 5 minute zgomote menite să alunge atat păsările, cat şi animalele sălbatice.