Pesta Porcină Clasică: Care sunt măsurile pentru prevenirea bolii
Pesta Porcină Clasică este o boală infecto-contagioasă cu un înalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice şi sălbatice. Boala generează pierderi economice importante.
31 Mai 2018, 21:20
Asta datorită mortalităţii ridicate. De asemenea, datorită restricţiilor privind mişcarea animalelor şi a produselor de origine animală, precum şi sistarea comerţului cu porcine vii şi a produselor provenite de la acestea.
Potrivit doccumentului, programul de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om obligă şi responsabilizează personalul din reţeaua sanitară veterinară, autorităţiile locale şi în mod special crescătorii de porcine, să implementeze şi să respecte măsurile stabilite prin programul judeţean de prevenire a P.P.C, parte integrată a programului naţional, măsuri care prevăd:
Catagrafierea lunară a populaţiilor de porcine domestice existente în toate tipurile de exploataţii.
Identificarea şi înregistrarea în baza de date funcţională, a tuturor exploataţiilor de porcine şi a efectivelor, şi operarea evenimentelor (intrări, ieşiri) la data producerii acestora.
Supravegherea clinică a stării de sănătate, a porcinelor prin inspecţii la exploataţiile cu porcine, prin examene clinice şi prin afluirea de probe, comform graficului stabilit de D.S.V.S.A. judeţeană, pentru supravegherea bolii prin teste de laborator.
Supravegherea bolii la mistreţi prin afluirea, obligatoriu, de probe de sânge, stern şi organe (limfonoduli, rinichi, splină şi amigdale) de la mistreţii împuşcaţi în această campanie de vânătoare sau găsiţi morţi.
Solicitarea medicilor veterinari să participe la partidele de vânătoare.
Monitorizarea respectarii legislaţiei privind circulaţia porcinelor domestice pe teritoriul judeţean şi naţional, existenţa documentelor sanitare veterinare care să însoţească animalele, prin controale în exploataţii cu animale, târguri, abatoare, în trafic, la expoziţii, sau alte manifestări.