Reguli pentru alăptarea vițelului, în primele 24 de ore de viață
O nutriție bună este importantă pentru sănătatea generală și începe de la naștere, au spus experții de la Kansas State University Beef Cattle Institute, într-un dialog despre importanța alăptării vițeilor în primele 24 de ore de viață.
Articol de Simona Lazăr, 04 Martie 2023, 09:03
„Colostrul este primul lapte pe care vițelul îl primește de la mama sa și care conține multă imunitate pentru a-l pregăti pentru primele 4-5 luni de viață”, a spus medicul veterinar Brad White din K-State. „De îndată ce vițelul începe să bea, are la dispoziție 12-24 de ore pentru a absorbi colostrul înainte ca intestinul să se închidă.”
Pentru a facilita livrarea de colostru la vițel, medicul veterinar Bob Larson a spus că trebuie să existe o selecție adecvată asupra dimensiunii tetinei și a structurii ugerului. „Vreau ca vacile să livreze colostrul, așa că voi păstra femelele care au o bună capacitate de maternitate și un uger de calitate”, a spus Larson.
Un alt sfat este să vă asigurați că vițelul alăptează complet toate cele patru sfârcuri ale ugerului, a spus White. „Odată ce vițelul începe să alăpteze, asigurați-vă că primește o doză completă de colostru, deoarece odată ce laptele intră în intestin, începe procesul de închidere”, a spus el.
Un pas pe care producătorii îl pot face pentru a pregăti vacile pentru o alăptare corectă este să se asigure că acestea mențin o stare bună a corpului la intrarea în sezonul fătărilor și în timp ce alăptează vițeii.
„Vacile care sunt subțiri vor produce colostru de calitate inferioară decât cele care primesc o nutriție bună”, a spus Phillip Lancaster, nutriționist pentru bovine de carne. „Cercetările au arătat că un vițel născut dintr-o vacă subțire într-o naștere stresantă va experimenta și o absorbție diminuată a colostrului.”
Pentru a se asigura că vacile își mențin greutatea înainte de fătare, Lancaster a spus că producătorii trebuie să se asigure că cerințele energetice și proteice sunt un accent în rația suplimentară.
Chiar și cu cea mai bună pregătire, experții sunt de acord că nașterile dificile au loc ocazional și cu o rată mai mare, când junincile fătează pentru prima dată.
„Atunci când femela și puiul ei au trecut printr-o naștere dificilă, adesea atât matul, cât și vițelul sunt epuizați, iar alăptarea devine o provocare”, a spus Larson. „Acesta poate fi un moment în care producătorul trebuie să intervină și să suplimenteze colostrul.”
Într-un astfel de caz, producătorii au opțiuni de luat în considerare pentru aprovizionarea cu colostru.
„Cea mai bună opțiune pentru colostru este să-l obțineți chiar de la mamă, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mulgeți vaca și să-l dați vițelului printr-o sticlă sau tub, în funcție de cât de bine se dezvoltă vițelul”, a spus Lubbers.
Dacă acest lucru nu este posibil, atunci Lubbers recomandă suplimentarea cu o pulbere de înlocuire comercială sau obținerea de colostru de la o altă vacă din turmă pe care producătorul a putut-o colecta mai devreme în sezonul fătărilor.
„Din cauza riscurilor de biosecuritate, aș folosi doar colostrul din propriul meu efectiv sau l-aș furniza prin intermediul unui supliment comercial”, a spus Lubbers.
Larson a fost de acord cu această recomandare, adăugând: „Asigurați-vă că aveți la îndemână un supliment comercial, deoarece momentul în care trebuie să fie livrat este important.”
Pentru a asculta discuția completă, ascultați podcastul Cattle Chat online sau prin intermediul platformei de streaming preferate.
Sursa: https://www.agriculture.com/