Rolul ambalajelor și al materialelor plastice în producția alimentară durabilă
Industria alimentară are un rol urgent de jucat în limitarea impactului schimbărilor climatice - mai ales atunci când vine vorba de găsirea echilibrului între risipa alimentară și utilizarea plasticului.
15 Februarie 2023, 13:38
Pe măsură ce cererea consumatorilor pentru alimente produse în mod responsabil crește, sustenabilitatea ambalajelor din plastic a fost provocată. Cu toate acestea, plasticul joacă un rol important în prevenirea ca alimentele să devină deșeuri; protejându-l în timpul călătoriilor lungi, mărind durata de valabilitate și ajutând consumatorii să vadă exact ce cumpără.
În timp ce trecerea de la ambalajele confortabile și materialele plastice de unică folosință este foarte necesară, nu este un joc de absolute. În plus, schimbările comportamentale ale cumpărătorilor, inclusiv consumul mai puțin, reciclarea mai mult și optarea pentru cumpărarea locală și sezonieră, sunt vitale.
Dar nu depinde doar de consumatori să își asume responsabilitatea pentru reducerea impactului ambalajelor alimentare asupra mediului. Întreprinderile trebuie să facă eforturi pentru a construi un sistem alimentar mai durabil pentru toată lumea și pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice prin eforturile lor. Nu sunteți sigur de unde să începeți? Iată sfatul nostru...
Primul pas este să evaluezi impactul actual al companiei tale. De aici, puteți pune în aplicare sisteme pentru a reduce deșeurile. Aceasta ar putea include eliminarea ambalajelor inutile și revizuirea performanței de mediu a furnizorilor dvs., precum și introducerea de materiale mai durabile.
Modelele de livrare și expediere ar trebui, de asemenea, abordate în acest proces, inclusiv orice ajustări făcute ca reacție la răspunsul global la coronavirus.
Puteți utiliza ISO 14001 pentru a dezvolta și pune în aplicare un plan de reducere a deșeurilor pentru organizația dvs. Standardul sprijină cele mai bune practici de mediu, ajutându-vă să găsiți modalități de a reduce deșeurile și de a vă regândi ambalajul, beneficiind în același timp de economii de costuri.
Veți putea, de asemenea, să vă demonstrați acreditările sustenabile consumatorilor și să câștigați loialitatea și încrederea acestora, asigurând, ca rezultat, noi afaceri.
Un alt set important de standarde de luat în considerare este seria ISO 18600, care permite organizațiilor să facă o evaluare de mediu a ambalajelor pe care le dezvoltă și le utilizează, pe tot parcursul ciclului său de viață.
De la ISO 18602 (optimizarea sistemului de ambalare), la ISO 18603 (cerințe pentru ca ambalajele să fie considerate reutilizabile) și ISO 18606 (reciclare organică), seria susține inovația și sustenabilitatea, oferind în același timp siguranța alimentară și reducerea risipei de alimente.
Regândirea practicilor de gestionare a deșeurilor și evaluarea ciclurilor de viață a ambalajelor pun bazele pentru ca întreprinderile alimentare să înceapă implementarea principiilor economiei circulare. Aceasta înseamnă proiectarea deșeurilor și menținerea în uz a materialelor de ambalare, printr-un sistem în buclă închisă.
Încercați să reduceți sau să eliminați cantitatea de plastic virgin pe care o folosește ambalajul dvs. sau oferiți consumatorilor ambalaje concepute pentru a returna și reutiliza. De asemenea, ar trebui să luați în considerare modul în care puteți reduce risipa de alimente, care ar putea include ca ambalajul să fie resigilat sau oferirea de porții mai mici.
BS 8001 oferă îndrumări care vă vor ajuta organizația să treacă de la un model de ambalare liniar la unul circular și mai durabil. În acest fel, puteți contribui la o economie eficientă din punct de vedere al resurselor - una care este bună atât pentru afaceri, cât și pentru mediu.
În cele din urmă, este important să vă asigurați că ambalajul dumneavoastră nu este doar durabil, ci și sigur. ISO 22000 stabilește cerințele pentru un sistem de management al siguranței alimentelor (FSMS). Puteți utiliza acest standard pentru a stimula îmbunătățirea continuă a materialelor de ambalare a alimentelor și pentru a construi un lanț de aprovizionare cu alimente sigur. Îndepliniți cerințele de reglementare pe măsură ce insufleți încredere consumatorilor și creșteți performanța sustenabilă a mărcii dumneavoastră în materie de siguranță alimentară.
Pe măsură ce schimbările climatice continuă să se accelereze, este vital ca industria alimentară să înceapă să utilizeze mai eficient materialele de ambalare. Sunt multe elemente de luat în considerare, mai ales că ambalajul joacă un rol atât de important în a ajuta la reducerea risipei alimentare.
Aceasta este o oportunitate de a transforma provocările în oportunități de inovare și creștere - și, cu standardele potrivite, puteți să vă evaluați impactul și să luați decizii în cunoștință de cauză care vă vor ajuta la obținerea unui impact durabil și pozitiv asupra mediului.