Sfaturi pentru cultivarea legumelor sănătoase, în epoca schimbărilor climatice
Cum poate ameliorarea plantelor să ajuta la producerea alimentelor sănătoase într-un climat în schimbare?
Articol de Simona Lazăr, 30 Martie 2023, 18:53
Fermierii se confruntă cu multe provocări în producerea alimentelor noastre, și este vorba inclusiv de boli, dăunători și schimbări climatice. Cercetătorii din domeniul științelor agricole folosesc munca lor pentru a ajuta fermierii să cultive legume care prosperă în condiții uscate și au o rezistență naturală la dăunători și boli.
Legume care se dezvoltă în condiții uscate și calde
Prin colectarea și testarea diversității genetice naturale a legumelor, putem crește legume care sunt adaptate în mod special la secetă și căldură. Se poate face acest lucru folosind tehnici tradiționale de reproducere.
Protecție solară pentru... conopidă
Știați că o plantă aparent banală, cum e conopida, se poate arde la soare? Cele mai multe frunze de conopidă trebuie să fie îndoite cu mâna pentru a proteja căpățâna, cunoscută și sub numele de „inflorescență”, de soare. Acum există varietăți de conopidă care sunt în mod natural rezistente la daunele solare, ceea ce face ca această muncă manuală să nu fie necesară - economisind fermierului timp și bani. În plus, semințe acestor soiuri au o perioadă de creștere sigură, ceea ce face mai ușor pentru fermier să planifice momentul în care ar trebui să fie culeasă recolta. Acest lucru reduce pierderile de alimente, deoarece producătorul poate aproviziona supermarketul exact atunci când este nevoie de conopida.
Cât de bine poate ameliorarea legumelor să combate deficitul de hrană, la nivel global?
Insectele și bolile care dăunează legumelor contribuie în mod semnificativ la pierderea productivității, în agricultură. Există, de exemplu, insecte care pot provoca multe daune verzei și cepei și pot transmite boli care pot provoca decolorarea și deformarea produselor. Acest lucru contribuie la pierderea alimentelor, deoarece consumatorul este puțin probabil să cumpere legume care sunt deteriorate în acest fel.
Un alt domeniu pe care se concentrează oamenii de știință este cultivarea legumelor care sunt rezistente în mod natural la ciuperci. Fusarium, de exemplu, este o ciupercă, provenită din sol, care dăunează unei game largi de culturi. Această ciupercă produce micotoxine care au fost asociate cu probleme de sănătate la om și animale. Prin urmare, este important să fie controlată această ciupercă pe care o întâlnim la legume. Cum? Creștem legume, cum ar fi conopida, dovleceii și multe altele, care sunt rezistente la Fusarium.
Cercetătorii continuă să dezvolte noi caracteristici și calități ale legumelor, pentru a crește productivitatea și calitatea și pentru a oferi consumatorului hrană sănătoasă.