Sprijin disponibil pentru tinerii fermieri din UE
PAC 2023-27 prevede mai multe intervenții specifice pentru tinerii fermieri. Țările UE își adaptează măsurile la condițiile naționale în planurile lor strategice PAC.

Articol de Simona Lazăr, 25 Iulie 2024, 16:56
Combinarea mai multor intervenții
Strategiile în beneficiul tinerilor fermieri implică, în general, combinarea mai multor intervenții sau acțiuni, inclusiv
sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CISYF),
instalarea tinerilor fermieri, a noilor fermieri și înființarea de întreprinderi rurale.
Plăți directe
Țările UE trebuie să aloce o sumă care să corespundă cu cel puțin 3 % din bugetul lor de plăți directe pentru sprijinirea tinerilor fermieri. Acest sprijin poate fi acordat sub formă de sprijin pentru venit, sprijin pentru investiții sau ajutor pentru instalarea tinerilor fermieri (doar 50% din sprijinul pentru investiții relevant va fi luat în calcul pentru acest obiectiv).
Sprijin complementar pe venit pentru tinerii fermieri (CISYF)
CISYF este o schemă voluntară în cadrul plăților directe care oferă un sprijin sporit pentru venit tinerilor fermieri care se instalează pentru prima dată și care au dreptul la un sprijin de bază pentru venit. Sprijinul este acordat sub forma unei plăți anuale pe hectar eligibil sau a unei sume forfetare anuale.
Politici naționale
Factorii naționali pot avea un impact asupra reînnoirii generațiilor (de exemplu, accesul la terenuri și legislațiile privind succesiunea). Prin urmare, țările UE trebuie să examineze interacțiunea dintre politicile naționale (inclusiv sistemele de reducere a impozitelor, sistemele de pensii pentru agricultori, sistemele de împrumut, măsurile de reglementare legate de închirierea, achiziționarea sau moștenirea terenurilor) și intervențiile și măsurile PAC pentru a asigura coerența între toate acțiunile.
Acțiuni de dezvoltare rurală pentru tinerii fermieri
În plus, intervențiile de dezvoltare rurală care pot fi incluse în planurile strategice ale PAC pentru perioada 2023-27 oferă oportunități suplimentare de a ajuta tinerii fermieri să înceapă activitatea:
Instalarea tinerilor fermieri, a noilor fermieri și a întreprinderilor rurale nou-înființate: acesta este un tip de intervenție voluntară din partea țărilor UE în cadrul fondurilor de dezvoltare rurală ale PAC 2023-27, care urmărește să ofere fermierilor și întreprinderilor sprijin imediat pentru înființare.
Sisteme decooperare: în contextul succesiunii exploatațiilor agricole, acest lucru se aplică în special reînnoirii generațiilor la nivelul exploatațiilor.
Tinerii fermieri pot beneficia de sprijin pentru investiții și pot crea sau adera la organizații de producători pentru a-și consolida piața și situația economică.
Planurile strategice PAC pentru perioada 2023-27 pot include sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor rurale și consiliere cu privire la cea mai bună modalitate de a intra în agricultură.
Sprijin pentru tinerii fermieri din țările UE
Tinerii fermieri din UE pot solicita sprijin în cadrul PAC autorităților de gestionare, care sunt enumerate în planul strategic național al PAC din țara lor. Majoritatea țărilor UE sprijină reînnoirea generațiilor prin intermediul CISYF, în cadrul plăților directe, și prin intermediul fondurilor de dezvoltare rurală, prin intermediul cererii de propuneri.
Planuri strategice PAC pe țări
Pentru ca zonele rurale să devină atractive pentru tineri, unul dintre obiectivele specifice ale PAC 2023-27 încurajează țările UE să promoveze ocuparea forței de muncă, creșterea economică și dezvoltarea locală în zonele rurale, ceea ce va crea condiții de muncă și de viață mai bune și va preveni astfel exodul tinerilor din mediul rural.