Tratamente fitosanitare recomandate pentru plantele de seră
Tratamentele fitosanitare, fie ele cele clasice, prin folosirea insecticidelor, fie cele folosite în agricultura organică, provenite din ceaiuri, infuzii și decocturi, sunt obligatorii pentru sănătatea plantelor. Indiferent de soluția aleasă, acestea trebuie să respecte anumite reguli de bază.
19 Februarie 2016, 10:16
Obligatoriu, la momentul optim
Indiferent de natura tratamentelor fitosanitare (preventive sau curative) acestea se vor executa obligatoriu la momentul optim (Avertizarea), ce corespunde cu perioada de timp cu eficiență maximă asupra organismelor dăunătoare și atingerea P.E.D. (pragul economic de dăunare), noțiune proprie combaterii integrate a dăunătorilor, care înglobează criteriul densității în direct, cu faza fenologică și criteriul economic.
Stabilirea corectă a cauzelor atacului (organismul dăunător, intensitatea atacului, etc.)sau diagnoza, reprezintă elementul cel mai important, în funcție de care se va alege P.P.P. (produsul pentru protecția plantelor) adecvat.
În primul rând, este foarte important să fie bine cunoscută gama P.P.P. și valențele acestora: gradul de toxicitate, substanța activă, modul de acțiune al acestora (de contact sau sistemic), durata eficientă de acțiune, timpul de pauză, remanentă, pentru a putea combate eficient și, mai ales economic, organismele dăunătoare, potrivit infoferma.ro.
Pentru a evita apariția fenomenului de “rezistență la fungicide” ce poate fi definit ca o adaptare a ciupercilor, stabilă și transmisibilă, ce duce la reducerea sensibilității normale la un toxic, specialiștii susțin următoarele recomandări:
– într-un ciclu de vegetație nu folosiți același produs (sistemic îndeosebi) mai mult de 2-3 ori, alternând produsele cu substanțe active diferite;