Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare.

Un studiu al USDA arată că gătitul ucide virusul gripei aviare din carne
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 27 Mai 2024, 15:57

În testele efectuate de oamenii de știință de la USDA, virusul H5N1 al gripei aviare nu a supraviețuit în hamburgerii gătiți la temperaturi interne de 145 și 160 de grade Celsius, a anunțat joi Departamentul Agriculturii. „Aceste rezultate validează faptul că temperaturile de gătire recomandate de [Food Safety and Inspection Service] sunt suficiente pentru a distruge H5N1 în carne”, a precizat acesta.

USDA a efectuat studiul de gătire ca urmare a testelor efectuate în aprilie pe 30 de pachete de carne tocată de vită achiziționate din supermarketuri din state cu efective de vaci de lapte infectate cu virusul gripei aviare. Probele au fost testate negativ pentru H5N1.

În cadrul testelor de gătire, oamenii de știință au „inoculat un nivel foarte ridicat” al unui surogat al virusului H5N1 în chiftele de carne tocată de vită de 300 de grame (10,5 uncii) și le-au gătit la diferite temperaturi - 120, 145 și 160 de grade. USDA recomandă gătitul cărnii, păsărilor de curte, ouălor, peștelui și crustaceelor la 145 sau 160 de grade, în funcție de tipul de bucată.

„Nu a fost prezent niciun virus în burgerii gătiți la 145 de grade (mediu) sau 160 de grade (bine făcut)”, a precizat USDA. „Chiar și gătitul burgerilor la 120 de grade (rare), care este mult sub temperatura recomandată, a inactivat substanțial virusul”.

Recomandările USDA privind gătitul în condiții de siguranță sunt disponibile aici.
Graficul temperaturii interne minime sigure
Pașii siguri în manipularea, gătitul și depozitarea alimentelor sunt esențiali în prevenirea bolilor de origine alimentară. Nu puteți vedea, mirosi sau gusta bacteriile dăunătoare care pot provoca boli. În fiecare etapă a pregătirii alimentelor, respectați cele patru orientări pentru a păstra alimentele în siguranță:

Curățați- Spălați-vă des mâinile și suprafețele.
Separați- Separați carnea crudă de alte alimente.
Gătiți- Gătiți la temperatura potrivită.
Răciți- Refrigerați alimentele cu promptitudine.

Gătiți toate alimentele la aceste temperaturi interne minime, măsurate cu un termometru pentru alimente, înainte de a îndepărta alimentele de la sursa de căldură. Din motive de preferință personală, consumatorii pot alege să gătească alimentele la temperaturi mai ridicate.

Temperatura internă minimă a produsului și timpul de repaus
Carne de vită, porc, vițel și miel Fripturi, cotlete, fripturi 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute.
Carne tocată 71,1 °C
Carne de pasăre tocată 73,1 °C
Șuncă, proaspătă sau afumată (nefiartă) 62,8 °C și se lasă să se odihnească timp de cel puțin 3 minute
Șuncă complet gătită (pentru reîncălzire) Reîncălziți șunca gătită, ambalată în instalații inspectate de USDA, la 60 °C și toate celelalte la 73,9 °C.
Toate păsările de curte (piept, pasăre întreagă, picioare, coapse, aripi, păsări de curte măcinate, măruntaie și umplutură) 173,9 °C
Ouă 71,1 °C
Pește și crustacee 62,8 °C
Resturi de mâncare 73,9 °C
Caserole 73,9 °C

Comisia Europeană clarifică sprijinul acordat fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepţionale
Util in Agricultura 30 Mai 2024, 13:38

Comisia Europeană clarifică sprijinul acordat fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepţionale

Comisia Europeană a adoptat joi o comunicare care clarifică utilizarea forţei majore şi a circumstanţelor excepţionale pentru...

Comisia Europeană clarifică sprijinul acordat fermierilor în cazul unor fenomene meteorologice excepţionale
Nutreț pentru vaci care reduce cantitatea de gaze cu efect de seră
Util in Agricultura 22 Aprilie 2024, 10:39

Nutreț pentru vaci care reduce cantitatea de gaze cu efect de seră

O singură vacă produce anual echivalentul a circa trei tone de dioxid de carbon (CO2), susţine Agolin, societate cu sediul în...

Nutreț pentru vaci care reduce cantitatea de gaze cu efect de seră
Ce este agricultura animală și cum afectează ea încălzirea globală?
Util in Agricultura 30 Martie 2024, 22:30

Ce este agricultura animală și cum afectează ea încălzirea globală?

Este o experiență obișnuită să mergi la magazinul alimentar, să te aprovizionezi cu produsele tale preferate și să nu te...

Ce este agricultura animală și cum afectează ea încălzirea globală?
Sprijinirea păcii și a securității alimentare prin atenuarea schimbărilor climatice
Util in Agricultura 06 Martie 2024, 19:07

Sprijinirea păcii și a securității alimentare prin atenuarea schimbărilor climatice

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii. Efectele sale negative au un impact...

Sprijinirea păcii și a securității alimentare prin atenuarea schimbărilor climatice
APIA anunţă că rentierii pot solicita avizele anuale pentru obţinerea banilor cuveniţi pentru anul 2023
Util in Agricultura 01 Martie 2024, 09:24

APIA anunţă că rentierii pot solicita avizele anuale pentru obţinerea banilor cuveniţi pentru anul 2023

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunţă că, începând de vineri, rentierii pot solicita avizele anuale...

APIA anunţă că rentierii pot solicita avizele anuale pentru obţinerea banilor cuveniţi pentru anul 2023
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere urgentarea plăţii mai multor subvenţii aflate încă în blocaj
Util in Agricultura 15 Februarie 2024, 12:20

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere urgentarea plăţii mai multor subvenţii aflate încă în blocaj

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere urgentarea plăţilor pentru mai multe subvenţii aflate încă în blocaj la Agenţia...

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere urgentarea plăţii mai multor subvenţii aflate încă în blocaj
MADR: Interes major pentru investiţiile în procesare;solicitări de finanţare din fonduri europene de peste 1 miliard de euro
Util in Agricultura 07 Februarie 2024, 08:30

MADR: Interes major pentru investiţiile în procesare;solicitări de finanţare din fonduri europene de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole,...

MADR: Interes major pentru investiţiile în procesare;solicitări de finanţare din fonduri europene de peste 1 miliard de euro
Fermierii şi transportatorii din România ar putea fi sprijiniţi prin scutirea de impozit a profitului investit
Util in Agricultura 25 Ianuarie 2024, 10:57

Fermierii şi transportatorii din România ar putea fi sprijiniţi prin scutirea de impozit a profitului investit

Deputatul PNL Valentin Făgărăşian consideră că fermierii şi transportatorii români traversează o perioadă extrem de dificilă,...

Fermierii şi transportatorii din România ar putea fi sprijiniţi prin scutirea de impozit a profitului investit