Grupul Iza, în ritm de zongoră
Muzica autentică maramureşeană, cea de pe Văile Izei şi Vişeului şi-a găsit expresia aproape desăvârşită la sfârşitul secolului XX si început de secol XXI într-un grup ce lua fiinţă în 1988.
28 Februarie 2015, 08:37
Se întâmpla la iniţiativa etnomuzicologului Speranţa Rădulescu care, în dorinţa de a prezenta în cadrul manifestărilor organizate în străinătate de Institutul Naţional de Folclor artişti şi rapsozi populari originali - a încurajat şi susţinut reunirea câtorva maramureşeni talentaţi într-o formaţie de tip tradiţional.
Liderul şi sufletul grupului este Ioan Pop, un artist cameleonic prin talentul său ieşit din comun, pentru că, pe scenă ori la nuntă, în spectacole de teatru sau în emisiuni de televiziune îl veţi vedea şi auzi cântând, fie la ceteră ( vioară ) oşenească, zongoră, tilincă, braci sau drâmbă, fie la vioară cu goarnă sau cu vocea.
Ioan Pop venea pe lume în 1956 în Poienile Glodului de pe Valea Izei, într-o familie de ţărani „ unde bunicul după mamă, unchieşul Tomşa Vasile cânta foarte frumos din zongoră şi din gură pe la nunţi ”.
A învăţat a cânta după ureche aşa cum făceau toţi muzicanţii din satul copilăriei la acea vreme. În 1974 a fost selecţionat ca rapsod în cadrul Ansamblului „Mara” din Sighetu Marmaţiei, aici regăsindu-l pe celebrul ceteraş intrat în istoria folclorului maramureşan Gheorghe Covaci – Cioată. Cu taraful acestui ansamblu, Ioan Pop a câştigat numeroase premii internaţionale, remarcabil fiind „Colierul de aur” al Festivalului de Folclor de la Dijon, Franţa în 1976.
În perioada cuprinsă între anii 1978 şi 1988 Ioan Pop a fost membru al Ansamblului profesionist „ Maramureşul” din Baia Mare, aici având ocazia de a susţine concerte memorabile alături de artişti renumiţi ai ţării în : Suedia şi Norvegia ( 1980 ) , SUA ( 1981 ), Suedia (1982 ), Germania Federală (1982 ). Alături de Grupul Iza, Ioan Pop se remarcă în turneul organizat de Institutul Naţional de Folclor în colaborare cu Institutul de Muzicologie din Geneva – în Franţa şi Elveţia în 1988.
În componenţă intrau instrumentişti autentici şi două interprete vocale şi dansatoare iar în repertoriu se regăseau hori, cântece de jale, de dans, de leagăn, de dragoste, bocete. De-a lungul timpului grupul Iza a avut mulţi colaboratori din rândul muzicanţilor ţărani : Gheorghe şi Laurenţiu Opriş, Gheorghe Florea, Covaci Ioan zis Paganini, Mihai Diavolu, Voichiţa Nemeş, Dumitru Hârb, Ioan Petreuş, Nicolae Piţiş, Petru Gojda numit Pupăza, Nicolae Griguţă şi Ioan Paul.
În prezent membrii grupului Iza sunt alături de Ioan Pop- Ioachim Făt, Grigore Chira, Anuţa Pop şi Voichiţa Tepei.
Tânărul ceteraş Ioachim Făt a fost ucenicul lui Victor Negrea, a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare şi Conservatorul din Cluj- Napoca. Cu un sunet incredibil şi o tehnică impecabilă, la doar 16 ani obţinea Marele Premiu la Festivalul „Maria Tănase”, apoi Ioachim Făt îşi fascina auditorii din întreaga Europă, din Israel şi Maroc veniţi să asculte muzică tradiţională din nordul ţării româneşti.
Grigore Chira a început prin a cânta de copil la acordeon. A devenit corepetitor la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare după absolvirea liceului. Talentul şi uşurinţa de a deprinde tehnicile instrumentelor l-au ajutat să înveţe a cânta şi la contrabas, zongoră şi dobă. Pe Grigore Chira îl regăsim în Grupul Iza aproape de la înfiinţare, la nunţi şi petreceri dar şi în turneele peste hotare.
Anuţa Pop şi Voichiţa Tepei sunt vocile feminine ale grupului dar cunosc şi dansurile populare moroşeneşti. Nelipsite din concertele grupului, cele două surori au participat şi la spectacolele de teatru cu un succes răsunător, regizate de clujeanul Mihai Mănuţiu. Prima colaborare cu această personalitate şi cu teatrul din Cluj a avut loc în 1996 în spectacolul „Nunta” – un fel de teatru popular în care grupul Iza asigura coloana sonoră, apoi în „Electra” cu teatrul din Oradea. Răsunător a fost şi spectacolul de teatrul – dans, „O vară fierbinte pe Iza” pe care Speranţa Rădulescu l-a numit „inclasabil, tensionat, fascinant”. Cântecele din acest spectacol au fost imortalizate şi pe un compact disc ce acuprinde 14 hori, învârtite, balade şi alte cântece maramureşene şi bihorene. Violonistul de talie internaţională Sherban Lupu a fost şi el atras de forţa de expresie a grupului Iza şi a organizat o serie de concerte în care , la nunţi şi petreceri dar şi în turneele peste hotare i-a inclus pe aceşti maramureşeni cu har.