Octombrie
Săpaţi gropi prin livezile umede; puneţi gunoi pe câmpurile cu trifoi, curăţiţi pomii de uscături până să nu vină frigul; săpaţi împrejur şi puneţi pământ gras pe lângă rădăcini; răsădiţi zmeura şi fragii; strângeţi sâmburi de poame şi păstraţi în nisip.
01 Octombrie 2017, 04:57
Sfaturi generale:
Culesul poamelor ţine încă. Griji, nu cumva să le aduni pe timp ploios şi nici dimineaţa, înainte de a se fi luat apa de pe ele, că putrezesc. Straturile din cari s au scos legumele trebuiesc săpate din nou, ca preste iarnă să degere. Resădeşte în straturi bine lucrate sălată iernatică. Culege cucuruzul.
Cartofii şi napii de nutreţ se sapă pe timp uscat, – se curăţesc de rădăcinile mai subţiri şi se pun să se sbicească înainte de a se aşeza în pivniţă ori în groapă. Îndată ce am terminat cu semănatul se ară numaidecât pământul menit a se semăna de cu primăvară. Gerul şi frigul de peste iarnă îl îmbunătăţeşte.
Când la culesul viilor, strugurii trebuiesc clasificaţi după cum sunt unii putrezi, alţii copţi ori rescopţi. Numai aşa putem face bani cumsecade, dacă producem mai multe feluri de vin.
Prevestiri de timp:
Dacă în octombrie cade multă brumă şi zăpadă, luna ianuarie va fi moale şi călduţă. Dacă în octombrie şi noiembrie este multă ploaie, poţi aştepta în decembrie mari vânturi. Brumărel şi Mărţişor sunt luni surori. Cu cât frunzele arborilor cad mai curând, cu atât mai roditor va fi anul următor. Gerul şi frigul din octombrie îmblânzeşte pe ianuarie şi Faur.
Lumina de miazănoapte aduce curând ger mare. Şoarecii de câmp, de trag către sat, iarna e aproape. Când arborii ţin frunza mult, iarna e departe, dar va fi grea, şi la anul vor fi multe omide. Sunt semne de iarnă uşoară când o bubui în luna lui octombrie şi noiembrie. Vântul de octombrie este vânt bogat. Dacă în octombrie este multă ceaţă (buraca), atunci va fi multă neauă în decembrie.
Denumire populară:
brumărel (începe a bruma, încep a cădea brumele cele mici)
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucuresti, 2001, 2009