Septembrie
Araţi câmpurile de grâu şi semănaţi-le până pe la 13. Sămănaţi încă varza nemţească, spanac, morcovi, răsădiţi salata de iarnă; adunaţi seminţele coapte de prin grădini; culegeţi castraveţii copţi. Tăiaţi colţurile de pe pomi.
29 Iulie 2017, 04:54
Sfaturi generale:
În luna aceasta se începe culesul poamelor. Soiurile iernatice se culeg cu mâna şi se împărţesc în clase după mărime şi frumseţă, ca să aibă un preţ mai bun. Înainte de a le aşeza în pivniţă, se întind la soare, ca să iese umezeala din ele.
Fă gropile pentru altoii ce voieşti a-i sădi mai târziu în toamnă.
Răreşte frunza de pe pomii pitici şi cei puşi în şir des, ca razele soarelui să-i poată străbate. Seamănă bucate tomnatice. Nu fi zgârcit la semănat, că te vei căi la secerat. Pe la capătul lunei se ia mierea de la stupi. De sunt încă flori nu te grăbi, ca albinele să poată încă aduna. Livezile prăjite de arşiţa soarelui, pe unde vezi ca a secat colţul ierbii, le seamănă cu sămânţă de iarbă şi flori de fân."
Prevestire de timp:
Răpciune cald, Brumărel rece şi umed. Tunetul din septembrie vesteşte neauă multă în Faur şi an mănos. Ducerea timpurie a rândunelelor înseamnă că şi iarna se va pune iute. Vântul de septembrie e vânt bogat. Dacă înfloresc scaieţii în septembrie, atunci va fi toamnă frumoasă.
Denumiri populare ale lunii Septembrie:
răpciune, răpciuni, vinimeriu, viniceriu, viniţel (luna vinului; începe culesul şi stoarcerea strugurilor pentru vin).
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucuresti, 2001, 2009