Ștefan, cel care poartă coroana
Supranumit si Stefan cel Mare si Sfant (1433-1504), era fiul cel mic al lui Bogdan al II-lea si al doamnei Oltea, fiind nepotul lui Alexandru cel Bun (domn al Moldovei intre 1400 si 1432).
05 Iulie 2018, 10:35
Stefan este un nume cu rezonanta in istoria romanilor, vechi si cu arie larga de raspandire. Stefan este forma specific romaneasca ce continua grecescul Stephanos.
Pe 2 iulie, este praznuit Sfantul Voievod Stefan cel Mare, domnitor al Moldovei. Stefan este un nume cu rezonanta in istoria romanilor, vechi si cu arie larga de raspandire.
Stefan cel Mare, domnitor al Moldovei intre anii 1457 si 1504, era cunoscut ca un veritabil aparator al crestinatatii.
Calitatile umane ale lui Stefan cel Mare, abilitatile sale de om politic, strateg si diplomat si actiunile sale fara precedent pentru apararea integritatii Tarii Moldovei au starnit admiratia unor contemporani ilustri, iar poporul, gratie traditiei si cronicilor, l-a transformat intr-un erou cu aura legendara. Dupa propria sa marturie, in cei 47 de ani de domnie, Stefan cel Mare a purtat 36 de batalii, dintre care a castigat 34.
In a doua parte a domniei, binecredinciosul voievod Stefan cel Mare si Sfant a fost si ctitor de lacasuri sfinte. Traditia ii atribuie 40 de manastiri si biserici, printre cele mai cunoscute numarandu-se Voronet, Sfantul Nicolae Domnesc din Iasi, Neamt si Putna - unde se afla mormantul sau. Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare si Sfant pe data de 2 iulie.
Pe 27 decembrie, in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Sfantul Stefan s-a numarat printre ucenicii Mantuitorului Iisus Hristos si a fost primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice de la Ierusalim. In Noul Testament se spune despre Sfantul Stefan ca era unul dintre cei sapte barbati plini de Duh Sfant si de intelepciune, alesi de catre apostoli pentru a fi diaconi.
Fiind ales sa ii conduca pe diaconi, Sfantul Stefan a fost numit Arhidiacon. Nemultumiti de faptul ca Sfantul Stefan predica public invataturile lui Iisus Hristos, fariseii l-au dus in fata Sinedriului, unde a fost invinuit de blasfemie si condamnat la moarte prin lapidare. A fost dus in afara cetatii, unde a fost ucis cu pietre, devenind astfel primul martir pentru ca marturisise credinta in Iisus Hristos. Urmand exemplul Mantuitorului, in clipa mortii Sfantul Stefan l-a rugat pe Dumnezeu sa-i ierte pe cei care urmau sa il ucida.
Citeste continuarea pe daciccool.ro
Sursa foto: dcnews.ro