Miercurea
Miercurea este ziua în care se posteşte, ca să ai cinste. După duminică şi vineri, miercuri e cea mai mare zi, e ziua Maicii Domnului, iar întru cinstea ei se posteşte. Tradiția populară spune că, daca te speli pe cap miercurea, vei rămâne vaduvă sau, dacă eşti fată mare, ai să te măriţi cu un văduv.
28 Iulie 2017, 14:58
O altă tradiție spune că, pentru a avea puicuţe, pui cloşca în zile femeieşti: miercurea, vinerea, sâmbăta şi duminica. Cucoşeii, în zile bărbăteşti: luni, marţi şi joi.
Ouăle cele lungi sunt cocoşi, iar cele rotunde, puicuţe.
Miercurea şi vinerea nu e bine să iei ouăle din cuibar, că faci pecingine pe obraz.
Miercurea şi vinerea nu-i bine să umblați cu mâna în lapte şi brânză, că stârpesc vacile. Asemenea nu-i bine a umbla cu ouă, că vine dihorul la găini.
Miercuri să nu faci leşie, să nu zoleşti, că pe ceea lume bei zoala. Nu e bine a porni miercurea în peţite, pentru că miercurea e stinghere pe lume, miercurea e văduvă şi cel ce peţeşte sau se cunună în această zi foarte lesne poate să rămână văduvoi.
Castraveţii să nu-i pui în pământ miercuri ori vineri, că ies amari. Copilul născut miercuri va trăi cam treizeci de ani şi va fi sărăcăcios.
Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, 2009
Sursa foto: Pixabay