Ana Blandiana: Gaudeamus, cel mai sufletist târg
Poeta Ana Blandiana, preşedintele de onoare al celei de-a 29-a ediţii a Târgului de Carte Gaudeamus, deschis miercuri la Romexpo, a afirmat că evenimentul este 'cel mai sufletist' târg, nu are interese materiale, ci doreşte doar promovarea culturii.
07 Decembrie 2022, 11:37
'Târgurile de carte sunt făcute, în general, de editori, de asociaţii de editori, care au interes să le facă să-şi vândă cărţile. Ei bine, Radioul nu are niciun interes de acest fel. Este, în acest sens, cel mai sufletist târg, ca să spun aşa. (...) Gaudeamus este un târg care nu are interese materiale, pentru că Radioul este doar o instituţie de cultură şi că la baza culturii stă cultura. Deci, singurul interes al Radioului este ca să se citească cărţile', a spus poeta la festivitatea de deschidere.
Ea a arătat că târgurile de carte reprezintă locul în care scriitorii şi cititorii se întâlnesc şi se descoperă reciproc.
'Pentru mine, târgurile de carte sunt un loc geometric în care se întâlneşte spaima, sau chiar disperarea scriitorului, care se uită în jur şi zice - chiar am trăit asta la Frankfurt, care este cel mai mare şi cel mai monstruos dintre târgurile de carte: 'Doamne, există atâtea cărţi. Eu de ce trebuie să-mi mai dau viaţa scriind încă una? La ce mai foloseşte asta?'. Acest sentiment se întâlneşte cu sentimentul cititorului, care vine, se uită şi zice: 'Păi tot n-o să pot să le citesc pe toate. De ce trebuie să încep să le citesc?'. Ei bine, această întâlnire între scriitor şi cititor reuşeşte să reducă între ele cele două disperări. Întâlnirea dintre cititor şi scriitor care se produce la târgurile de carte este un adevărat şoc, este ca momentul suprem al dragostei, este momentul în care se descoperă unii pe alţii', a spus Ana Blandiana.
Poeta a mărturisit că întotdeauna a văzut în lectură 'o cale spre fericire' şi a mers în şcoli pentru a-i convinge pe elevi 'de cât de mare fericire este să citeşti, cât de mare fericire este să intri într-o lectură, într-o carte ca într-o apă adâncă pe marginea căreia îţi laşi viaţa ca pe o haină'.
'Îmi amintesc când am citit prima oară 'Fraţii Karamazov' pe parcursul unor luni, a unei vacanţe, când mă chema mama şi mă obliga să merg la masă, aveam sentimentul că ies dintr-o lumină puternică şi că realitatea este mai puţin reală decât viaţa din carte. Asta-i fericirea, asta este bucuria!', a încheiat Ana Blandiana.
Preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Răzvan Dincă, s-a declarat onorat să deschidă Târgul Gaudeamus după trei ani de zile în care restricţiile nu au permis organizarea acestui eveniment.
'Iată că speranţa a început să apară din nou şi faptul că acum observ atât de multă prezenţă a cărţii în acest spaţiu şi un prim val de cititori care deja au ajuns să calce pe această mochetă a acestui târg, în acest moment, mă face să mă simt optimist. Două gânduri mă frământă. Unul dintre ele, rolul cititului într-o asemenea perioadă. Într-o asemenea perioadă în care foarte multe restricţii de ordin pragmatic, de ordin pecuniar poate, ne afectează pe mulţi dintre noi, iată că rolul cărţii creşte şi, probabil, că cei care citesc o fac şi cu un scop paliativ. Probabil că în aceste momente în care ameninţările de la graniţă, ceea ce se întâmplă lângă noi, ceea ce s-a întâmplat în ultimii trei ani, această îngrozitoare pandemie ce a afectat o întreagă umanitate, acum oamenii resimt durerea şi şi-o alină probabil şi prin carte. Şi dacă nu au acces la alte forme de a-şi putea alina aceste tipuri de dureri, arta, cultura în formă scrisă sau altcumva cred că are un rol cu atât mai important', a spus Răzvan Dincă.
El a accentuat că 'amprenta' pe care Radio România încearcă să o dea prin organizarea acestui târg 'trebuie să se refere şi la rolul pe care atât cartea cât şi cultura, arta sa, arta în general, o are asupra copiilor'.
'Vom ţine alături copiii, vom deschide, de altfel, acest eveniment printr-un concert al corului de copii al SRR, încercând încă o dată să afirmăm un simbol. Tot ceea ce facem, încercăm să facem pentru a deveni relevanţi atât din punct de vedere cultural cât şi, dacă putem, informând cât mai corect şi cât mai amplu oamenii cu privire la realităţile din jur şi la ceea ce se întâmplă în această lume atât de zbuciumată în acest moment', a adăugat Răzvan Dincă.
La eveniment a fost prezent Ioan Matei, director în Ministerul Culturii, care a evidenţiat rolul administrativ şi logistic al instituţiei pe care o reprezintă.
'Poziţia noastră este una strict administrativă. Ministerul Culturii sprijină Gaudeamus şi celelalte târguri din ţară, administrativ şi logistic, dacă e nevoie şi logistic. Cred şi sunt convins că de la an la an prezenţa noastră va fi mai consistentă. În numele domnului Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, al Ministerului Culturii, doresc editorilor un târg bun, doresc cât mai mulţi cititori, o mare aglomeraţie să fie de acum până la final la Gaudeamus şi, de ce nu, un târg cu vânzări bune. Pentru că este un târg cu vânzare, industria editorială nu se află într-o poziţie foarte bună din acest punct de vedere. Cred că şi cu acest târg se va echilibra cât se poate', a transmis Ioan Matei.
La Gaudeamus, care se va desfăşura până duminică, aproape 7.900 mp de standuri şi spaţii de evenimente vor ocupa integral cel mai mare pavilion expoziţional din ţară, circa 200 de participanţi urmând a oferi publicului o gamă variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor şi domeniilor de interes, muzică şi jocuri educative.
Târgul va fi deschis zilnic, între orele 10,00 şi 20,00, iar accesul tuturor categoriilor de public va fi gratuit.
Foto: pixabay