Ateneul Român primește distincția de Marcă a Patrimoniului European pentru contribuția sa deosebită la cultură
Ateneul Român, simbol al culturii și artei din România, primește o distincție deosebită prin acordarea titlului de Marcă a Patrimoniului European. Acest prestigios premiu recunoaște contribuția semnificativă a Ateneului la bogăția culturală și istorică a Europei.
11 Aprilie 2024, 16:46
Construit în stil neoclasic, Ateneul Român a fost inaugurat în 1888 și a devenit rapid unul dintre cele mai importante centre culturale din Europa.
Prin intermediul concertelor, conferințelor și altor evenimente culturale de înaltă calitate, Ateneul a promovat arta, muzica și intelectualitatea, având un impact durabil asupra societății românești și europene în ansamblu.
Comisia Europeană a acordat şi altor şase situri din Uniunea Europeană Marca Patrimoniului European, pentru rolul semnificativ jucat de către acestea în istoria şi cultura continentului.
Cele şapte situri sunt: Cisterscapes - Cistercian Landscapes Connecting Europe (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia); Mănăstirea San Jeronimo de Yuste (Spania); Muzeul Our Lord in the Attic (Ţările de Jos); Teatrul Regal Toone (Belgia); Kalevala (Finlanda); Athenaeum Român (România) şi Sant'Anna di Stazzema (Italia), informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Acestea au fost recomandate de un juriu de experţi independenţi din întreaga Europă, care le-a recomandat dintre cele 16 preselectate.
Cele şapte situri câştigătoare ale selecţiei 2023 vor primi în mod oficial marca în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Anvers pe 17 aprilie.
Marca patrimoniului european este acordată monumentelor, siturilor naturale sau urbane, dar şi obiectelor, bunurilor şi patrimoniului imaterial. Aceasta recunoaşte rolul lor esenţial în istoria şi cultura europeană, precum şi în construirea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.