Carte despre prejudecăţi etnice, 'Mireasa şi alte povestiri', lansată la Festivalul Intercultural ProEtnica
O carte despre prejudecăţi etnice, 'Mireasa şi alte povestiri', un volum de proză scurtă, semnat de Simona Nicoleta Lazăr, a fost lansată, duminică, în cadrul secţiunii 'Secvenţe etno-culturale rurale' din cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighişoara.
02 Septembrie 2024, 13:15
'Volumul 'Mireasa şi alte povestiri' explorează mai multe destine feminine de la sfârşitul secolului XX, dar una dintre povestiri, Dragomira, are în centrul ei personalitatea unei tinere rome, care, urmându-şi dragostea, intră într-o familie dintr-un sat majoritar românesc şi se confruntă cu ceea ce putem numi generic un conflict etnic. Pe lângă conflictul general soacră-noră, ce facem Dragomira, eu şi personajele mele este să scoatem la lumină aceste situaţii şi să încercăm să vedem în ce fel ele pot fi demontate pentru ca dragostea să fie în cele din urmă cea care învinge. Chiar dacă în această povestire dragostea este învingătoare, din păcate, prin moarte, dar acesta este doar un destin, cu siguranţă multe alte femei, indiferent de etnia lor, au un happy end şi abia aştept să scriu proza în care Dragomira va ajunge la happy end', a declarat Simona Nicoleta Lazăr.
Volumul lansat la Festivalul Intercultural ProEtnica are patru povestiri: 'Mireasa', 'Dragomira', 'Casa cu tamariscă' şi 'Pas-de-deux şchiopătat, pe Plaja Pesmetului'.
'Textele din acest volum de proză au fost scrise între anii 2004-2023. 'Mireasa' este o povestirea care dă titlul acestei cărţi şi porneşte de la un text mai vechi, scris de mână, pe la începutul anilor 90. Fragmentul mi-a folosit ca inspiraţie pentru o proză nouă, cu personajele şi temele vechi. 'Dragomira' este cea mai recentă dintre povestiri, deşi subiectul ei vine, cronologic, după cel din Mireasa şi, pe alocuri, cele două proze parcurg chiar aceleaşi segmente de timp. (...) 'Casa cu tamariscă' a fost scrisă, cu pauze lungi, începând cu anul 2004, şi a fost finalizată recent. Ar trebui să le mulţumesc personajelor că au aşteptat cuminţi frazele următoare, fără să riposteze pentru desele opriri şi întârzierile de pe parcurs. Există un sens al lecturii, pasajele cu numere impare ţinând de trecutul personajelor, iar cele cu numere pare de prezentul lor (...) În cele din urmă, povestirea 'Pas-de-deux schiopătat, pe Plaja Pesmetului' este mai degrabă o joacă estivală, fixată în prima vară post-pandemică, o povestioară scrisă dintr-o suflare, în 2021, în timp ce înotam', a arătat autoarea în deschiderea cărţii.
În cadrul Festivalului Intercultural ProEtnica, ediţia a XX-a, a avut loc şi prezentarea albumului 'Holocaustul împotriva romilor - album de memorie şi recunoştinţă', de către reprezentanţii Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
De asemenea, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, prin Editura Hasefer, Asociaţia Liga Albanezilor din România şi Uniunea Polonezilor din România au avut standuri permanente de prezentare de carte în Piaţa Muzeului din Cetatea Medievală Sighişoara. AGERPRES